Blog

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about what services you provide.

Grija de plante și sănătatea mintală: beneficiile de a te murdări de pământ pe mâini

Grădinăritul are tot ce ne trebuie: aer curat, soare și un mod creativ de a ne petrece ziua. Plantele știu cum să pună problemele noastre pe mod avion și să ne ofere un workout bun din când în când. Considerând popularitatea tot mai mare a plantelor de interior și a grădinăritului urban, nu e deloc surprinzător că mulți dintre noi începem să descoperim beneficiile acestui hobby.

Indiferent dacă ai „green thumb” sau nu, plantele au un cuvânt de bine de zis pentru tine când începi să le încorporezi în rutina ta.

Grădinăritul te duce dincolo de perfecționismul bolnăvicios

Dacă încerci mereu să fii perfect și să faci lucrurile perfect, vine inevitabil un moment când începi să te confrunți cu stres și anxietate. Poți avea această atitudine pentru că ai fost învățat că eșecul nu este o opțiune. 

În lumea plantelor, nu există așa concept ca plantă perfectă sau grădină perfectă. Mereu vor fi păduchi și acarieni, buruieni, vreme imprevizilă sau frunze ofilite. Și, cu toate acestea, imperfecțiunile sunt ceea ce face îngrijitul plantelor interesant și plin de satisfacție.

Lucrul cu plantele îți cere să lucrezi cu natura și te ajută să renunți la nevoia de control total. Așa înveți să ai încredere în proces și să lași lucrurile să se desfășoare în mod natural, după voia naturii.

Antrenează-ți atenția în lucrul cu plantele

Ai probleme de concentrare? Îngrijirea plantelor poate schimba modul în care te concentrezi asupra unui singur task, pentru că te învață să te concentrezi doar pe ce ai în fața ta. Când grădinărești, ești atent la plante, la sol, la vreme și la uneltele pe care le folosești. Asta înseamnă că îți ții creierul implicat constant și rămâi prezent în acest moment.

Practici acceptarea? Plantele te pot învăța cum s-o faci

Cine poate să ne învețe mai bine decât plantele despre procesul natural de creștere și schimbare? Atunci când plantezi o sămânță, nu ai niciun control asupra modului în care va crește sau dacă va rezista. Va trebui să accepți faptul că unele vor prospera, în timp ce altele nu, și că până și cele mai sănătoase plante vor avea perioade de creștere și latență.

Prin grădinărit, învățăm să acceptăm în permanența vieții și inevitabilitatea schimbării. S-ar putea să trebuiască să accepți faptul că o plantă iubită a fost distrusă de dăunători, de vreme sau de boli. Sau s-ar putea să trebuiască să accepți că o plantă pe care ai îngrijit-o luni de zile nu va produce fructele sau florile așteptate.
Acceptând aceste realități, poți cultiva un sentiment de recunoștință pentru micile succese și bucurii pe care le poate aduce grădinăritul, dar și o mai mare apreciere pentru reziliența, adaptabilitatea naturii și rolul pe care îl are în susținerea vieții pe planeta noastră.

Plantele îți dezvoltă mentalitatea de creștere/growth mindset

Plantele au nevoie de timp pentru a crește și necesită îngrijire și atenție constantă. Lucrând la o grădină, înveți să apreciezi procesul de creștere și să înțelegi că succesul necesită timp și efort.Grădinăritul necesită abilități de rezolvare a problemelor. Plantele se pot confrunta cu o varietate de provocări, de la dăunători la condiții meteorologice. Dezvoltând abilități de rezolvare a problemelor pentru plantele tale, poți aplica aceleași abilități și în alte domenii ale vieții.

Există un motiv pentru care copiii par întotdeauna atât de fericiți atunci când se joacă cu pământul. „Când pui mâinile în pământ, se eliberează substanțe chimice în creier care te fac să te simți bine stimulează sistemul nervos”.

Îți suntem alături pentru orice întrebare. 🌿