Blog

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about what services you provide.

plantes-faciles-entretenir-adopter-pour-reconnecter-avec-nature-scaled

„Winter blues” – cum ne ajută plantele să facem față iernii

Se pare că ianuarie a sosit, așa cum reușește în fiecare an. Afară este gri și întuneric, oamenii se zgribulesc în paltoanele de iarnă până la pământ, gândindu-se la zilele cu soare. Cu zile mai scurte, nopți mai lungi, o iarnă fără zăpadă și cu frigul care ne ține înăuntru, îngrijirea plantelor poate fi o decizie benefică pentru menținerea unei stări de spirit dinamice. Să ne aflăm în prezența lor a avut întotdeauna beneficii terapeutice (și, doar știți, avem nevoie de ele pentru a respira).

Mulți dintre noi ne ciocnim cu o ușoară tristețe de iarnă pe fondul peisajului gri caracteristic acestui sezon, a lipsei de soare, de lumină și de mișcare. În timpul iernii, oamenii observă că sunt letargici, sunt obosiți și își pierd interesul pentru lucruri. Și asta se poate manifesta blând și subtil, sau poate fi mai grav. Acest fenomen este cunoscut sub numele de tulburare afectivă sezonieră.

Fie că ai parte de simptomele acestei tulburări sau doar simți un pic de „blues” de iarnă, nu e niciodată o idee rea să te răsfeți cu mai multe momente de self-care. Dacă ești în căutarea unui mod ușor și accesibil de liniște, ia câteva plante acasă sau începe o grădină interioară: cercetările sugerează că plantele ne pot stimula starea de spirit și pot avea alte efecte pozitive.

În 2019, Melinda Knuth, profesor asistent la North Carolina State în departamentul de horticultură și împreună cu unul dintre colegii ei au analizat studiile existente din ultimii 10 ani privind beneficiile plantelor pentru sănătatea emoțională și mintală. 2.500 de articole și nouă luni de muncă mai târziu, Melinda spune: „Plantele vă pot ajuta să reduceți cortizolul, hormonul stresului, doar aflându-vă în preajma lor. O simplă privire la imaginea unei plante poate ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, ceea ce este incredibil.”

„Există ceva înnăscut în oameni de a avea grijă de ceva, iar asta poate fi o experiență foarte necesară, o experiență care ne poate ajuta să avem un simț al rutinei”.

Îngrijirea plantelor este și despre îngrijirea de sine. Cu cât mai mult timp aloci pentru a face activități care-ți plac sau te ajută să te relaxezi, cu atât îți stimulezi dispoziția. Chiar dacă nu te consideri o persoană a plantelor, chiar și o rutină de îngrijire a unei singure plante poate aduce beneficii. Dacă nu ai avut niciodată plante sau te stresează procesul de îngrijire, începe cu una sau două – Pothos sau Snake Plant, pentru că rezistă în condiții de lumină scăzută. Dacă ai lumină din plin, poți încerca plante cu flori, cum sunt orhideele, bromeliadele, petuniile sau Amaryllis. 

„Doar faptul că avem plante în jur, ne poate ajuta. E un fel de întoarcere la natură.”