Biblioteca de plante

Acacia mimosa este un arbore originar din Australia, cu o cre╚Ötere rapid─â ╚Öi un frunzi╚Ö deosebit, de culoare gri argintiu. Florile sale galbene ╚Öi pufoase au o nuan╚Ť─â intens─â ce ├«mbrac─â ramurile lungi ╚Öi eman─â un parfum delicat. Notele delicate vor parfuma orice spa╚Ťiu imediat ce apar flori.

AP─é

Copacii de mimoz─â crescu╚Ťi ├«n ghivece necesit─â udare regulat─â, mai ales ├«n primul an de cultivare.

 LUMINĂ

├Äi place s─â fie ├«n mult─â lumin─â, aceasta poate fi chiar ╚Öi lumina direct─â a soarelui, dar l─âsa╚Ťi planta s─â se obi╚Önuiasc─â treptat.┬á Expunerea complet─â la soare este o condi╚Ťie fundamental─â pentru ob╚Ťinerea de rezultate excelente, precum ╚Öi udarea regulat─â (cel pu╚Ťin o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â ├«n lunile cele mai fierbin╚Ťi) ╚Öi niciodat─â prea abundent─â.┬á

  TIPS

Care este cel mai bun sol pentru cultivarea Mimosa ├«n ghivece? Un substrat compus din sol universal, la care s─â amesteci un sol de calitate pentru acidofil sau p─âm├ónt luat din gr─âdin─â (├«n p─âr╚Ťi egale) ╚Öi lut expandat (creeaz─â un strat la baza vasului pentru a favoriza drenarea apei) este ceea ce este nevoie s─â nu ai probleme ├«n timpul cultiv─ârii.
T─âierea are loc dup─â ├«nflorire, deoarece dac─â t─âia╚Ťi ramurile iarna, nu va face nici o floare

Aglaonema sunt plante veșnic erbacee. Tulpina este cărnoasă, dreaptă și scurtă, la unele specii ramurile tulpinii la bază. Tulpina este văzută doar la exemplarele adulte, care se formează datorită căderii frunzelor inferioare. Culoarea frunzelor depinde de varietatea și tipul aglaonemului. 

AP─é

Udare abundentă primăvara și vara, de îndată ce solul vegetal se usucă, iarna udarea este redusă: substratul este umezit când trec două zile după ce solul vegetal s-a uscat.
Iubesc umiditatea aerului ridicat─â. Planta necesit─â pulverizare regulat─â ├«n timpul sezonului cald. Iarna, planta trebuie ╚Ťinut─â pe un palet cu pietricele umede.

  LUMINĂ

├Än condi╚Ťii naturale, planta cre╚Öte la umbr─â par╚Ťial─â, prin urmare, ├«n condi╚Ťii de interior, aglaonema trebuie s─â ofere umbr─â par╚Ťial─â. Este imposibil s─â expui sub razele directe ale soarelui, deoarece pot ap─ârea arsuri pe frunze. Este de dorit ca formele pestri╚Ťe s─â ofere lumin─â str─âlucitoare, dar difuz─â, astfel ├«nc├ót frunzele s─â nu-╚Öi piard─â efectul decorativ.

  TIPS

Pentru a cre╚Öte umiditatea aerului, oala cu aglaonema poate fi a╚Öezat─â pe un palet cu ap─â ╚Öi argil─â sau pietricele expandate, asigur├óndu-v─â c─â fundul oalei nu atinge apa. Pulverizarea trebuie f─âcut─â cu aten╚Ťie la temperaturi sc─âzute ale aerului ├«n toamn─â ╚Öi iarn─â.

Alocasia sunt plante tropicale uimitoare cu frunze ├«n form─â de s─âgeat─â extrem de populare, dar cu dorin╚Ťe speciale.

AP─é

Alocasia Polly se bucur─â de ╚Öedin╚Ťe s─âpt─âm├ónale de udare ╚Öi de pulverizare frecvent─â, men╚Ťin├ónd solul u╚Öor umed, dar nu ud.

 LUMINĂ

Alocasia preferă și se dezvoltă foarte bine în locuri luminoase, însă nu suportă razele directe ale soarelui. 

  TIPS

Un sol excesiv de uscat, poate însemna proliferarea activă a acarienilor. Un semnal de umiditate insuficientă a solului sunt frunzele slabe cu vârfuri uscate. Alocasia este iubitoare de lumină, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Îngălbenirea sau petele pe frunze sugerează că planta a fost supraudată.

Aceste pl─ântu╚Ťe ├«╚Öi iau toat─â apa ╚Öi nutrien╚Ťii de care au nevoie prin frunze. De r─âd─âcin─â se folosesc doar pentru a se prinde de pietre, copaci sau arbu╚Öti. Nu sunt preten╚Ťioase privind lumina sau temperatura.

AP─é

O scufundare în apă pentru 5-10 minute la temperatura camerei face minuni pentru plantele aeriene. După înmuiere, scutură ușor excesul de apă.

  LUMINĂ

Le place s─â fie a╚Öezate la geamul din baie sau buc─ât─ârie (lumin─â indirect─â), iar aburul/umiditatea le va men╚Ťine fericite!

  TIPS

Plantele aeriene preferă vremea caldă, așa că protejează-le de orice temperaturi mai mici de 10 grade.

Dac─â e s─â alegi planta ideal─â pentru locuin╚Ťa ta, atunci s─â fie Anthurium ÔÇô planta care are cea mai lung─â perioad─â de ├«nflorire din lume.

AP─é

Se va uda s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecven╚Ťa ud─ârilor ├«n sezonul rece.

  LUMINĂ

Fere╚Öte planta de curen╚Ťii de aer reci sau fierbin╚Ťi care provin de la aerul condi╚Ťionat, ├«nc─âlzitoare sau de afar─â.

  TIPS

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

Fanii plantelor de interior exotice acord─â o aten╚Ťie special─â ÔÇ×Bambusului fericiriiÔÇŁ, ceea ce este destul de justificat: at├ót frumos, c├ót ╚Öi neobi╚Önuit, nu prea capricios, ÔÇ×ar─âtatÔÇŁ ├«n Feng Shui ╚Öi este capabil s─â re├«nvie orice camer─â.

AP─é

Fixa╚Ťi-l cu pietre sterilizate de orice form─â ╚Öi ad─âuga╚Ťi ap─â. Se recomand─â schimbarea apei la fiecare 1-2 s─âpt─âm├óni.┬á

  LUMINĂ

Planta este iubitoare de lumin─â. Dar se poate usca la lumina direct─â a soarelui. Prin urmare, nu-l a╚Öeza╚Ťi chiar l├óng─â fereastr─â. Este mai bine s─â alege╚Ťi un loc semi-umbrit pentru bambus, unde s─â i se ofere lumin─â difuz─â.┬á

  TIPS

Bambusul de interior este considerat o plant─â nepreten╚Ťioas─â. Dar trebuie s─â ╚Ťine╚Ťi cont de originea sa tropical─â, cre├ónd condi╚Ťii adecvate. Dac─â urma╚Ťi regulile de baz─â, cultivarea va cauza dificult─â╚Ťi.

Begonia este o plant─â peren─â, destul de sensibil─â la temperaturi sc─âzute. De aceea, aceast─â floare intens colorat─â, se simte ├«n elementul ei ├«n apartamentele noastre sau pe terase ╚Öi balcoane. Florile de begonie ating o ├«n─âl╚Ťime de aproximativ 40 cm ╚Öi ne surprind prin configura╚Ťia foarte extravagant─â.┬á┬á

AP─é

╚śi la capitolul udare ╚Öi umiditate, begonia are tabieturile ei. Begonia are nevoie s─â fie udat─â regulat, ├«ns─â ai grij─â ca apa s─â nu b─âlteasc─â. De aceea, e indicat ca ├«nainte de fiecare udare, s─â verifici cu degetul gradul de umiditate al solului.

  LUMINĂ

Begoniile iubesc lumina, dar expunerea direct─â la razele solare le d─âuneaz─â. O zon─â par╚Ťial-umbrit─â, a╚Öa cum este un balcon sau o teras─â, favorizeaz─â mai mult cre╚Öterea ╚Öi dezvoltarea armonioas─â a plantei.

  TIPS

Iarna, se recomand─â men╚Ťinerea plantei ├«n repaus vegetativ. De aceea, temperaturile la care poate fi expus─â ating maxim 15 ┬░C. ├Än anotimpul geros, locul de pe pervaz nu mai este unul favorabil. Begonia poate ├«nghe╚Ťa, iar apropierea de calorifer este la fel de d─âun─âtoare pentru c─â usuc─â planta.

Micii copaci bonsai sunt o formă de artă fascinantă, care îmbină estetica asiatică și feng-shuiul în casele celor care decid să îi îngrijească.

 

AP─é

Regula de baza este să uzi imediat ce solul este uscat sau semi-uscat. Udă până apa curge prin orificiile de scurgere.

  LUMINĂ

Bonsaii au nevoie de lumină multă, dar nu soare direct, așa că amplasarea lângă o fereastră este benefică.

  TIPS

Bonsaii necesit─â fertilizare pentru a deveni plante s─ân─âtoase ╚Öi puternice. De asemenea, tunderea este important─â pentru p─âstrarea copacilor bonsai mici ╚Öi men╚Ťinerea formei perfecte. T─âierea de ├«ntre╚Ťinere ├«nt─âre╚Öte bonsaiul ╚Öi ├«ncurajeaz─â cre╚Öterea ramurilor noi.

La fel de festivi ca ╚Öi alternativele mai ├«nalte, brazii mici sunt o foarte bun─â alegere atunci c├ónd vrei s─â economise╚Öti spa╚Ťiu. Bonus: ├«╚Ťi va ╚Ťine companie mul╚Ťi ani ├«nainte.

 

AP─é

├Äi place c├ónd solul se men╚Ťine umed ├«ntre ud─âri. Ofer─â-i ap─â c├ónd observi c─â frunzele se pliaz─â pe interior ╚Öi se las─â ├«n jos. Prefer─â spa╚Ťiile cu umiditate ├«nalt─â. ├Ä╚Ťi recomand─âm s─â o pulverizezi de cel pu╚Ťin trei ori pe s─âpt─âm├ón─â.

  LUMINĂ

Sunt adorabili indiferent dac─â ├«i plasezi ├«n living, pe mas─â, pe blatul de la buc─ât─ârie, pe pervaz, l├óng─â ╚Öemineu sau alinia╚Ťi pe verand─â.

  TIPS

Rote╚Öte ghiveciul cu c├óte un sfert de arc atunci c├ónd uzi planta┬áca s─â te asiguri c─â toate p─âr╚Ťile primesc lumin─â ╚Öi cresc uniform.

Bulbii de zambile sunt un cadou al prim─âverii ╚Öi pot fi cultivate ├«n suport de sticl─â, p─âstrate ├«n interior pentru a ├«nflori ╚Öi a r─âsp├óndi frumuse╚Ťea lor parfumat─â.

 

AP─é

Mare aten╚Ťie s─â nu suprauda╚Ťi, bulbul trebuie s─â se men╚Ťin─â uscat, ├«n caz contrar va putrezi.

  LUMINĂ

Muta╚Ťi recipientul l├óng─â o fereastr─â care prime╚Öte lumin─â indirect─â. C├ónd ├«ncepe s─â capete culoare, alege un loc plin de soare pentru toat─â perioad─â de ├«nflorire.

  TIPS

De regul─â prefer─â temperaturile r─âcoroase, la fel ca ├«n aer liber prim─âvara. P─âstrarea lor ├«ntr-un loc r─âcoros va prelungi timpul de ├«nflorire. Florile vor ╚Ťine ├«n medie dou─â s─âpt─âm├óni.

Cactusul este o plant─â autonom─â ╚Öi foarte neobi╚Önuit─â, iar dac─â vrei s─â o incluzi ├«n decorul casei tale ÔÇô e o idee cum nu se poate mai bun─â.

AP─é

Ofer─â-i ap─â ├«n cantit─â╚Ťi moderate. O dat─â la 2/3 s─âpt─âm├óni, verific─â solul ╚Öi adaug─â ap─â doar ├«n cazul ├«n care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile cu semiubr─â sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft ╚Öi ├«ntr-o zon─â mai ├«ndep─ârat─â de geam.

  TIPS

├Än perioada cald─â a anului, din mai p├ón─â ├«n octombrie, o po╚Ťi muta la balcon, pe teras─â sau ├«n gr─âdin─â, av├ónd grij─â la razele┬áarz─âtoare.

Plantele din genul Caladium sunt caracterizate de frunze care par a fi fost pictate de un artist. 

AP─é

Este nevoie s─â uda╚Ťi planta imediat dup─â ce stratul superior se usuc─â. ├Än timpul iernii, udarea este redus─â la minimum, dar nu trebuie s─â permite╚Ťi solului s─â se usuce complet.┬á

  LUMINĂ

Crește bine la umbră deschisă. Un pervaz de vest sau de nord este cel mai potrivit pentru Caladium 

  TIPS

Speciile și soiurile mari pot fi cultivate în aer liber. Sunt plantate în zone umbrite sub arbuști sau copaci. 

Calathea este o plant─â care ├«╚Ťi lanseaz─â multe provoc─âri dac─â vrei s─â o p─âstrezi radiant─â. Acel aspect de frumuse╚Ťe tropical─â de care te ├«ndr─âgoste╚Öti atunci c├ónd o vezi are nevoie de mult─â grij─â pentru a fi men╚Ťinut.┬á

AP─é

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de via╚Ť─â, are nevoie de mult─â lumin─â. Plaseaz-o ├«n zona unui geam, dar fere╚Öte-o de razele arz─âtoare.

  TIPS

├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal. Calathea necesit─â umiditate ridicat─â ╚Öi umiditate constant─â a solului. Cu alte cuvinte, ofer─â-i condi╚Ťii asem─ân─âtoare junglei ╚Öi ve╚Ťi fi am├óndou─â fericite.

Aceasta este o plant─â erbacee peren─â, cu tulpini ag─â╚Ť─âtoare care ├«╚Ťi ├«nv─âluie casa ├«n nuan╚Ťe pastelate de violet, albastru sau roz.

AP─é

Tonul este dat de anotimp. ├Än sezonul cald este recomandat─â udarea florii de 2 ori pe s─âpt─âm├ón─â cu ap─â men╚Ťinut─â la temperatura camerei. Substratul trebuie men╚Ťinut ├«n permanen╚Ť─â reav─ân pentru ca planta s─â se poat─â hidrata corespunz─âtor. ├Än sezonul rece, ritualul ud─ârii sufer─â mici modific─âri. Ca ├«n cazul oric─ârei plante care a intrat ├«n perioada de repaus vegetal, campanula nu are nevoie de ud─âri excesive. ├Än perioada iernii, udare se face rar, astfel ├«nc├ót substratul s─â fie mai mult uscat dec├ót reav─ân.┬á

  LUMINĂ

Majoritatea plantelor sunt iubitoare de lumin─â, iar campanula nu face excep╚Ťie de la regul─â. Ginga╚Öa floare de clopo╚Ťel are nevoie s─â fie amplasat─â ├«n spa╚Ťii luminoase.┬á

  TIPS

Ține cont că administrarea îngrășămintelor se realizează doar pe timpul verii, de două ori pe lună. Iarna trebuie să tai total de pe listă orice plan de fertilizare. 

O plant─â destul de u╚Öor de cultivat ├«n interior care va ad─âuga at├ót culoare, c├ót ╚Öi interes colec╚Ťiei tale de plante.

AP─é

Dac─â suprafa╚Ťa solului este uscat─â, ├«nseamn─â c─â este timpul s─â ud─âm. Prefer─â un nivel ridicat de umiditate, a╚Öa c─â se descurc─â extrem de bine ├«n b─âi, deoarece aburul ╚Öi c─âldura de la du╚Ö ├«i priesc.

  LUMINĂ

Plantele Cordyline pot face fa╚Ť─â unui pic de umbr─â. Prefer─â totu╚Öi s─â tr─âiasc─â ├«n mult─â lumin─â, dar s─â nu fie direct expus─â la soare excesiv de mult timp.

  TIPS

V├órfurile maro pot fi o consecin╚Ť─â a supraud─ârii sau subud─ârii, fluorul din apa de la robinet sau prea pu╚Ťin─â umiditate. Verific─â solul, folose╚Öte ap─â distilat─â/filtrat─â ╚Öi un umidificator, dac─â e cazul.

Un citrus aduce bucurie maxim─â ├«n cas─â, datorit─â florilor sale parfumate, calit─â╚Ťilor decorative ╚Öi beneficiilor.

AP─é

Men╚Ťine substratul reav─ân. Ud─â diminea╚Ťa sau seara ├«n perioada cald─â a anului, o dat─â la 2-3 zile, cu ap─â la temperatura camerei.┬á

  LUMINĂ

Suportă și locurile umbroase, însă ca să facă fructe are nevoie de lumină naturală și de soare. 

  TIPS

R─âd─âcinile sale trebuie s─â respire, de aceea nu trebuie ╚Ťinut ├«n ghiveci de plastic, ci doar ├«n ghivece de teracot─â sau lemn.

Cr─âciuneilor, pesemne, le plac foarte mult s─ârb─âtorile, pentru c─â anume atunci ├«╚Öi scot la iveal─â tot ce au mai frumos ÔÇô clopo╚Ťei ├«n nuan╚Ťe variate.
În perioada caldă a anului planta nu este în etapa de înflorire.

AP─é

Crăciuneii sunt plante suculente care pot trăi până la 100 de ani! În perioada caldă se recomandă udarea odată la 2 săptămâni, în perioada rece (înfloririi) se recomandă udarea moderată odată pe săptămână. 

  LUMINĂ

Îi place lumina și preferă să nu fie mutat de colo-colo, pentru că de altfel nu va înflori. 

  TIPS

Nu-i place când solul e uscat și încălzitoarele sunt aproape.  

Crotonul este o plant─â de interior u╚Öor de cultivat, cunoscut─â pentru frunzi╚Öul s─âu pestri╚Ť acoperit cu pete verzi, stacojii, portocalii ╚Öi galbene.

AP─é

Croton dorește să fie udat regulat. Păstrează solul ușor umed din martie până în septembrie. Udă mai rar din octombrie până în februarie, fără ca solul să se usuce complet.

  LUMINĂ

A╚Öaz─â crotonul ├«ntr-o loca╚Ťie ├«nsorit─â. Dac─â prime╚Öte prea pu╚Ťin─â lumin─â, frunzele sale noi vor fi mai pu╚Ťin colorate.

  TIPS

Frunzele de croton sunt magne╚Ťi de praf. ╚śterge u╚Öor frunzele cu o c├órp─â umed─â de dou─â ori pe lun─â pentru a le men╚Ťine curate ╚Öi f─âr─â praf. Dac─â umiditatea e sc─âzut─â ├«n cas─â, pulverizeaz─â frunzele o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â sau p─âstreaz─â o tav─â cu pietri╚Ö umed l├óng─â plant─â.

Cu capacitatea sa de a trăi sute de ani, palmierul sago este o plantă de interior robustă și rezistentă, dar și o doză impresionantă de dramă preistorică.

AP─é

Se ud─â ori de c├óte ori solul se simte uscat la atingere, dar mare aten╚Ťie la udarea, apa nu trebuie s─â nimereasc─â ╚Öi pe coroan─â.┬á

  LUMINĂ

Crește cel mai bine în lumină puternică, fără razele directe a soarelui.

  TIPS

Se tunde numai dac─â frunzele au devenit complet maronii. P─âstreaz─â frunzele ├«ng─âlbenite intacte. S-ar putea s─â nu arate frumos, dar ├«nc─â absorb nutrien╚Ťi pentru plant─â.┬á

Dafinul este o plantă folosită atât în scop ornamental, cât și aromatic, fiind un decor minunat și rezistent.

AP─é

├Än zilele c─âlduroase udarea se face din abunden╚Ť─â, iar iarna foarte rar ╚Öi ├«n cantit─â╚Ťi mici. Substratul de p─âm├ónt din ghiveci trebuie s─â fie mereu reav─ân, f─âr─â a fi ├«mbibat cu ap─â.

  LUMINĂ

Expunerea la o fereastră orientată spre sud sau spre vest este optimă atunci când dafinul este cultivat în interior.

  TIPS

Iarna trebuie a╚Öezat ├«n locuri r─âcoroase, ├«n holuri, spa╚Ťii ad─âpostite. Noaptea temperatura nu trebuie sa scad─â sub 10 grade, nu rezist─â la temperaturi sc─âzute.

O plantă minunată pentru cei cărora le plac frunzele variegate și vibe-ul tropical.

AP─é

Asigură-te că partea superioară a solului este complet uscată înainte de a uda.

  LUMINĂ

Se descurc─â bine ├«n condi╚Ťii umbroase, dar apreciaz─â lumina str─âlucitoare ├«n timpul lunilor de iarn─â. Va prefera partea orientat─â spre lumin─â, rote╚Öte-o periodic.

  TIPS

Planta este considerată toxică pentru oameni și animale. Seva sa este considerată toxică. Spală-te mâinile după tăiere

Dac─â-╚Ťi cau╚Ťi o plant─â ideal─â de apartament, s─â ╚Ötii c─â ai g─âsit-o deja. ├Änalt─â, elegant─â ╚Öi cu frunzi╚Ö tropical, Dracena e visul oamenilor mereu gr─âbi╚Ťi.

AP─é

Ofer─â-i ap─â ├«n cantit─â╚Ťi moderate. O dat─â la 2/3 s─âpt─âm├óni, verific─â solul ╚Öi adaug─â ap─â doar ├«n cazul ├«n care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile cu semiubr─â sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft ╚Öi ├«ntr-o zon─â mai ├«ndep─ârat─â de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o.Fiind considerată toxică, trebuie să fii precaut(ă) atunci când este la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.

Dac─â dore╚Öti s─â instalezi o atmosfer─â tropical─â de vacan╚Ť─â acas─â, nicio plant─â nu bate palmierul Areca cu frunzele sale elegant arcuite.

AP─é

Se va uda s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecven╚Ťa ud─ârilor ├«n sezonul rece. Pulverizeaz─â frunzele s─âpt─âm├ónal pentru a nu se usca. Nu tolereaz─â umiditatea extrem de redus─â a aerului din cas─â.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Fere╚Öte planta de curen╚Ťii de aer reci sau fierbin╚Ťi care provin de la aerul condi╚Ťionat, ├«nc─âlzitoare sau de afar─â. Gre╚Öeli de ├«ngrijire: supraudarea ╚Öi neasigurarea unui drenaj bun. Alege un ghiveci bine drenat ╚Öi permite p─âr╚Ťii de sus a solului s─â se usuce ├«ntre ud─âri.┬á

Eucaliptul este asociat ├«n primul r├ónd ca un copac ├«n care tr─âiesc mereu koala. Cu toate acestea, nu numai aceste animale apreciaz─â propriet─â╚Ťile largi ale acestei plante.

AP─é

Se recomand─â udarea ├«n cantit─â╚Ťi mici ├«n fiecare zi. ├Än plus, este bine s─â fertiliza╚Ťi planta ├«n timpul sezonului de cre╚Ötere.

  LUMINĂ

Pentru o dezvoltare adecvată, eucaliptul are nevoie de un loc însorit și cald. În timpul primăverii și verii, poate fi pus pe o terasă sau balcon, asigurându-se în același timp că are acces la lumina soarelui cât mai mult timp posibil.

  TIPS

Un alt pas important de îngrijire este tăierea regulată a plantei. Eucaliptul, indiferent de soi, este un copac și va crește înclinat dacă nu este tăiat.

O plantă viguroasă ale cărei detalii amintesc de aspectul unui coral și, cel mai important, fără standarde foarte ridicate în procesul de îngrijire.

AP─é

Cel mai bine e s─â folose╚Öti metoda ÔÇ×udare ╚Öi uscareÔÇŁ ╚Öi s─â la╚Öi solul s─â se usuce complet ├«ntre ud─âri. Ud─â mai pu╚Ťin ├«n timpul iernii.

  LUMINĂ

Prefer─â lumina complet─â a soarelui, dar se va descurca bine la umbr─â par╚Ťial─â dac─â este necesar.

  TIPS

Trebuie plantată în ghiveci cu gaură de scurgere și excesul de apă din farfurie mereu îndepărtat, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

O plant─â de interior cu cre╚Ötere rapid─â, foarte rezistent─â, care prefer─â ÔÇ×pu╚Ťin─â odihn─âÔÇŁ ├«n timpul iernii.

AP─é

Ud─â solul ├«n profunzime ╚Öi permite uscarea par╚Ťial─â ├«ntre ud─âri. Frunzele vor da de ╚Ötire c─â e udat─â ├«n exces, prin ├«ng─âlbenire ╚Öi c─âdere.

  LUMINĂ

Ca plant─â de interior, se bucur─â de cantit─â╚Ťi mari de lumin─â indirect─â, a╚Öa c─â asigur─â-te c─â po╚Ťi oferi cel pu╚Ťin 6 ore de lumin─â pe zi.

  TIPS

Rote╚Öte-o s─âpt─âm├ónal cu c├óte o p─âtrime pentru a o men╚Ťine plin─â ╚Öi simetric─â.

├Äntr-un ghiveci sau suspendat─â ├«ntr-un ag─â╚Ť─âtor modern de tip macrame, feriga Boston este un companion minunat ├«n buc─ât─ârie sau ├«n camera de baie.

AP─é

├Äi place c├ónd solul se men╚Ťine umed ├«ntre ud─âri. Ofer─â-i ap─â c├ónd observi c─â frunzele se pliaz─â pe interior ╚Öi se las─â ├«n jos.┬á

  LUMINĂ

Cel mai important este s─â ├«i asiguri climatul ideal de cre╚Ötere: umiditate ╚Öi lumin─â indirect─â. Sufer─â de la lumin─â direct─â sau prea pu╚Ťin─â lumin─â.┬á

  TIPS

Prefer─â spa╚Ťiile cu umiditate ├«nalt─â. ├Ä╚Ťi recomand─âm s─â o pulverizezi de cel pu╚Ťin trei ori pe s─âpt─âm├ón─â. Rote╚Öte ghiveciul cu c├óte un sfert de arc atunci c├ónd uzi planta┬áca s─â te asiguri c─â toate p─âr╚Ťile primesc lumin─â ╚Öi cresc uniform.

Cui ├«i plac plantele stufoase, s─â-╚Öi ia un ficus. ├Än schimbul unei guri de ap─â, te va r─âspl─âti cu o abunden╚Ť─â de frunze verzi ╚Öi lucioase.

AP─é

Adaug─â ap─â s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei ├«n sezonul rece. ├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal.

  LUMINĂ

Poate fi pozi╚Ťionat─â ├«n spa╚Ťii cu diferit─â luminozitate. Dar vei observa cre╚Ötere mai rapid─â, dac─â va fi plasat─â ├«ntr-un loc cu lumin─â.

  TIPS

Rote╚Öte planta de fiecare dat─â c├ónd o uzi, schimb├óndu-i pozi╚Ťia, pentru a-i asigura o cre╚Ötere uniform─â. Aceasta cre╚Öte mereu spre lumin─â.

Acesta este bonsaiul perfect pentru ├«ncep─âtori ÔÇô viguros, rezistent ╚Öi o adev─ârat─â pl─âcere s─â-l prive╚Öti.

AP─é

Adaug─â ap─â s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei ├«n sezonul rece. ├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal.

  LUMINĂ

Poate fi pozi╚Ťionat─â ├«n spa╚Ťii cu diferit─â luminozitate. Dar vei observa cre╚Ötere mai rapid─â, dac─â va fi plasat─â ├«ntr-un loc cu lumin─â.

  TIPS

Rote╚Öte planta de fiecare dat─â c├ónd o uzi, schimb├óndu-i pozi╚Ťia, pentru a-i asigura o cre╚Ötere uniform─â. Aceasta cre╚Öte mereu spre lumin─â.

├Än crearea unui efect de urban jungle, Ficusul lyrata nu trebuie s─â-╚Ťi lipseasc─â. Datorit─â frunzelor largi, ├«╚Ťi va oferi senza╚Ťia c─â natura e la ea acas─â, adic─â la tine acas─â.

AP─é

Adaug─â ap─â s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei ├«n sezonul rece. ├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal.

  LUMINĂ

Poate fi pozi╚Ťionat─â ├«n spa╚Ťii cu diferit─â luminozitate. Dar vei observa cre╚Ötere mai rapid─â, dac─â va fi plasat─â ├«ntr-un loc cu lumin─â.

  TIPS

Rote╚Öte planta de fiecare dat─â c├ónd o uzi, schimb├óndu-i pozi╚Ťia, pentru a-i asigura o cre╚Ötere uniform─â. Aceasta cre╚Öte mereu spre lumin─â.

Datorită mărimii compacte și îngrijirii ușoare, Fittonia se încadrează minunat în orice anturaj, pe o masă de birou, pe rafturile mobilierului sau pe masa de bucătărie.

AP─é

├Äi place c├ónd solul r─âm├óne umed, chiar ╚Öi p├ón─â la urm─âtoarea udare. Ofer─â-i ap─â, ├«n special, c├ónd frunzele acesteia sunt l─âsate ├«n jos. ┬áDe╚Öi se va ofili ╚Öi aproape c─â ÔÇ×va le╚ÖinaÔÇŁ, asta ├«nseamn─â c─â tot de ce are nevoie e o gur─â de ap─â. Imediat dup─â ce ├«i potole╚Öti setea, ├«╚Öi va reveni subit.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile cu semiubr─â sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft ╚Öi ├«ntr-o zon─â mai ├«ndep─ârat─â de geam.

  TIPS

Rote╚Öte planta de fiecare dat─â c├ónd o uzi, schimb├óndu-i pozi╚Ťia, pentru a-i asigura o cre╚Ötere uniform─â. Aceasta cre╚Öte mereu spre lumin─â.

Cu frunze groase ╚Öi suculente care re╚Ťin apa, aceste plante mici ╚Öi durdulii nu sunt doar cele mai sigure pentru animalele de companie, dar ╚Öi extrem de adorabile.

AP─é

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de via╚Ť─â, are nevoie de mult─â lumin─â. Plaseaz-o ├«n zona unui geam, dar fere╚Öte-o de razele arz─âtoare. Lumin─â mult─â ÔÇô Hoya este vesel─â. Lumin─â pu╚Ťin─â ÔÇô Hoya este foarte trist─â.

  TIPS

├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal.

Dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unei plante de cas─â cu o personalitate puternic─â, indiferent dac─â se ca╚Ť─âr─â ├«n gr─âdin─â sau se aga╚Ť─â pe rafturi ├«n interior, aceast─â plant─â e Iedera Englezeasc─â.

AP─é

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile cu semiubr─â sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft ╚Öi ├«ntr-o zon─â mai ├«ndep─ârat─â de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o.

Una dintre cele mai impresionante specii ag─â╚Ť─âtoare pe care le po╚Ťi planta cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n gr─âdin─â. Mereu surprinde cu latura sa estetic─â, chiar ╚Öi iarna!

AP─é

Este o plantă rezistentă la secetă dar care se dezvoltă foarte bine când are o umiditate optimă.

  LUMINĂ

Se dezvolt─â cel mai bine ├«ntr-un loc par╚Ťial umbrit. Suport─â bine ╚Öi locurile luminoase.

  TIPS

T─âierile se pot face pentru ├«ntre╚Ťinere la ├«nceputul prim─âverii. Plantat─â direct ├«n p─âm├ónt, va rezista peste iarn─â. Iedera nu necesit─â ├«ngrijiri speciale, fiind destul de rezistent─â la diverse condi╚Ťii de mediu, boli sau d─âun─âtori.

Un palmier ve╚Önic verde cu o personalitate tropical─â, care ├«╚Öi etaleaz─â tot ce are mai frumos at├ót pe terase ╚Öi balcoane, c├ót ╚Öi ├«n holuri, dormitoare sau s─âli de conferin╚Ť─â.

AP─é

Se descurcă bine cu udări ocazionale, dar complete. Lasă cei doi centimetri de sus a solului să se usuce și apoi udă bine.

  LUMINĂ

Va fi cel mai fericit în interior dacă poate primi lumină puternică, indirectă, cum ar fi lângă o fereastră orientată spre sud sau nord.

  TIPS

Tinde s─â creasc─â ├«n direc╚Ťia din care prime╚Öte lumin─â, a╚Öa c─â este o idee bun─â s─â rote╚Öti planta ocazional.

Lithops e una dintre cele mai unice plante de apartament pe care le po╚Ťi cultiva. Datorit─â aspectului s─âu funky, treze╚Öte mult interes ╚Öi curiozitate.

AP─é

Mare grij─â la udare. Dac─â planta are un aspect ferm ┼či nu prezint─â zb├órcituri, ├«nseamn─â c─â nu trebuie udat─â.┬á

  LUMINĂ

Așază planta în locuri luminoase și asigură-i, pe timpul iernii, o temperatură de minim 10 grade Celsius.

  TIPS

Nu este nevoie s─â fertiliz─âm litopii deoarece sunt obi╚Önui╚Ťi s─â tr─âiasc─â ├«n soluri s─ârace. ├Än climatul lor nativ, au dou─â perioade de repaus. C├ónd o cre╚Ötem ca plant─â de apartament, e important s─â ├«n╚Ťelegem c─â acest repaus este normal ╚Öi s─â-i ├«n╚Ťelegem ciclul de cre╚Ötere.┬á

Monstera este bine cunoscut─â pentru frunzele sale elegant perforate ╚Öi pentru capacitatea sa de a transforma orice spa╚Ťiu ├«n unul de admirat.

AP─é

Se va uda s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecven╚Ťa ud─ârilor ├«n sezonul rece. Pulverizeaz─â frunzele s─âpt─âm├ónal pentru a nu se usca. Nu tolereaz─â umiditatea extrem de redus─â a aerului din cas─â.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Fere╚Öte planta de curen╚Ťii de aer reci sau fierbin╚Ťi care provin de la aerul condi╚Ťionat, ├«nc─âlzitoare sau de afar─â.

De dimensiuni mai mici, aceast─â Mini Monstera ├«╚Ťi va completa frumos orice ├«nc─âpere ├«n care o vei amplasa.

AP─é

Se va uda s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecven╚Ťa ud─ârilor ├«n sezonul rece. Pulverizeaz─â frunzele s─âpt─âm├ónal pentru a nu se usca. Nu tolereaz─â umiditatea extrem de redus─â a aerului din cas─â.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Fere╚Öte planta de curen╚Ťii de aer reci sau fierbin╚Ťi care provin de la aerul condi╚Ťionat, ├«nc─âlzitoare sau de afar─â.

Cu un aspect foarte distinctiv, ador─âm aceast─â Monstera pentru g─âurile sale neregulate ╚Öi frunzele u╚Öor ├«ncre╚Ťite.

AP─é

Se va uda s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecven╚Ťa ud─ârilor ├«n sezonul rece. Pulverizeaz─â frunzele s─âpt─âm├ónal pentru a nu se usca. Nu tolereaz─â umiditatea extrem de redus─â a aerului din cas─â.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Fere╚Öte planta de curen╚Ťii de aer reci sau fierbin╚Ťi care provin de la aerul condi╚Ťionat, ├«nc─âlzitoare sau de afar─â.

Musa creeaz─â un efect exotic ├«n ├«nc─âperi, cu pu╚Ťin efort. Te va impresiona cre╚Öterea sa rapid─â, iar o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â te va ├«nc├ónta cu o frunz─â nou─â.

AP─é

Adaug─â ap─â s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei ├«n sezonul rece. ├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de via╚Ť─â, are nevoie de mult─â lumin─â. Plaseaz-o ├«n zona unui geam, dar fere╚Öte-o de razele arz─âtoare.

  TIPS

┬á├Än perioada mai rece, redu frecven╚Ťa ud─ârilor ╚Öi p─âstreaz─â suprafa╚Ťa substratului uscat─â ├«ntre ud─âri. Controleaz─â periodic frunzele de p─âduchi ╚Öi p─âianjeni.

Po╚Ťi invita ├«n casa ta acel stil de via╚Ť─â mediteranean fermec─âtor, de pe litoral, cu un m─âslin de interior.

AP─é

Măslinul e obișnuit cu seceta, așa că nu trebuie udat des. Nu suportă ca rădăcinile să fie continuu în apă și nu tolerează umiditatea crescută.

  LUMINĂ

M─âslinii au nevoie de cel pu╚Ťin ╚Öase ore pe zi de soare. O fereastr─â ├«nsorit─â, orientat─â spre sud, este ideal─â.

  TIPS

Pentru o bun─â dezvoltare a m─âslinului, alege un ghiveci de dimensiuni mari. Folose╚Öte un recipient cam cu un sfert mai mare ├«n diametru dec├ót cel ini╚Ťial.

Pentru a crește o orhidee, trebuie să gândești ca o orhidee. Elegantă, delicată și una dintre cele mai admirate plante din lume.

AP─é

Atunci când uzi orhideea, ud-o abundent. Apa în exces trebuie să iasă prin orificiile din partea de jos a ghiveciului. Ideală este apa de ploaie curată.

  LUMINĂ

Orhideele trebuie ╚Ťinute l├óng─â o fereastr─â orientat─â spre sud sau est, dac─â este posibil. Au nevoie de mult─â lumin─â, dar nu direct─â.

  TIPS

Vasul în care se dezvoltă orhideea trebuie să fie transparent, astfel încât și rădăcinile plantei să beneficieze de lumina solară.

Trunchiul decorativ încununat de frunziș face din Pakira un copac ornamental plin de personalitate.

AP─é

Croton dorește să fie udat regulat. Păstrează solul ușor umed din martie până în septembrie. Udă mai rar din octombrie până în februarie, fără ca solul să se usuce complet.

  LUMINĂ

Pachira nu suportă expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui, însă vegetează bine în locurile luminoase sau semiumbrite

  TIPS

Dac─â frunzele devin galbene, ├«nseamn─â c─â prime╚Öte prea mult─â lumin─â. Rote╚Öte din c├ónd ├«n c├ónd planta ÔÇô are tendin╚Ťa s─â creasc─â dup─â lumin─â

O plant─â de interior excelent─â pe care o po╚Ťi ├«mp─âr╚Ťi cu prietenii sau familia, c─âci cre╚Öte rapid, dezvolt─â mul╚Ťi pui ╚Öi e foarte u╚Öor de propagat.

AP─é

Poate fi pozi╚Ťionat─â ├«n spa╚Ťii cu diferit─â luminozitate. Dar vei observa cre╚Ötere mai rapid─â, dac─â va fi plasat─â ├«ntr-un loc cu lumin─â.

  LUMINĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  TIPS

╚Üine planta mai departe de curen╚Ťii de aer reci sau fierbin╚Ťi, care provin de la aerul condi╚Ťionat, radiator, de afar─â.

Există aproape 500 de specii de Philodendron și mult mai multe subspecii cu aspecte diferite.

AP─é

Recomand─âm s─â o uzi c├ónd primii 2 cm de la suprafa╚Ť─â s-au uscat. ├Äncearc─â s─â evi╚Ťi udarea excesiv─â c─âci nu-i place deloc.

  LUMINĂ

Va prospera în lumină indirectă puternică. Sunt de evitat locurile cu lumină slabă sau soare direct.

  TIPS

Dac─â observa╚Ťi c─â frunzele cad, ar putea fi un indiciu c─â nu uda╚Ťi corect Philodendronul. Nu uit─âm s─â ╚Ötergem frunzele c─ârnoase de praf.┬á

Există aproape 500 de specii de Philodendron și mult mai multe subspecii cu aspecte diferite.

AP─é

Recomand─âm s─â o uzi c├ónd primii 2 cm de la suprafa╚Ť─â s-au uscat. ├Äncearc─â s─â evi╚Ťi udarea excesiv─â c─âci nu-i place deloc.

  LUMINĂ

Evit─â razele directe de soare. Variega╚Ťia este sensibil─â ╚Öi predispus─â spre arsuri, dar asigur─â-te c─â planta are suficient─â lumin─â. Lipsa luminii adecvate va duce la pierderea variega╚Ťiei.┬á

  TIPS

Dac─â observa╚Ťi c─â frunzele cad, ar putea fi un indiciu c─â nu uda╚Ťi corect Philodendronul. Nu uit─âm s─â ╚Ötergem frunzele c─ârnoase de praf.┬á

Rozmarinul este o plantă perenă, nativă zonei mediteraneene, care face parte din familia de mentă Lamiaceae. Numele se trage din limba latină, ros marinus adica roua mării. 

AP─é

În ceea ce privește udarea si luând în calcul că rozmarinul preferă un sol bine drenat, vom uda planta numai atunci când pământul este bine uscat. 

  LUMINĂ

├Än privin╚Ťa luminii solare, planta are nevoie de minim 6 ore de lumin─â pe zi, ├«ntr-un spa╚Ťiu bine aerat.

  TIPS

Este recomandat ca solul să fie nisipos pentru o bună drenare, dar se poate planta și într-un sol ușor cleios. În timpul sezonului ploios trebuie să-i asigurăm o bună drenare. 

Ast─âzi Poinsettia serve╚Öte ca element decorativ peste tot, de la verandele caselor p├ón─â la mesele de s─ârb─âtoare. O plant─â ├«ndr─âznea╚Ť─â ╚Öi distinct─â, cu frunze care se coloreaz─â de Cr─âciun.┬á

*Planta este de sezon ╚Öi are un ciclu de via╚Ť─â scurt.

AP─é

├Äi place c├ónd solul se men╚Ťine umed ├«ntre ud─âri. Ofer─â-i ap─â c├ónd observi c─â frunzele se pliaz─â pe interior ╚Öi se las─â ├«n jos.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Rote╚Öte ghiveciul cu c├óte un sfert de arc atunci c├ónd uzi planta┬áca s─â te asiguri c─â toate p─âr╚Ťile primesc lumin─â ╚Öi cresc uniform.

O plantă cu un aspect inedit, perfectă pentru interioarele moderne, care poate fi găsită pe lista celor mai ușor de îngrijit suculente.

AP─é

Udarea plantei se face cu cantit─â╚Ťi mici de ap─â, la intervale mai mari de timp ╚Öi numai c├ónd p─âm├óntul se usuc─â.

  LUMINĂ

Cât mai multă lumină, cât mai multă creștere. Fiindcă vine din zonele însorite, va aprecia să fie așezată într-un loc luminos cu multă lumină directă. 

  TIPS

Reduce╚Ťi fertilizarea ├«n timpul iernii.

Dac─â-╚Ťi mai scap─â uneori s─â uzi plantele, s─â ╚Ötii c─â Sansevieria e foarte iert─âtoare ÔÇô poate fi ignorat─â timp de o lun─â ╚Öi nu i se va ├«n├ómpla nimic.

AP─é

Ofer─â-i ap─â ├«n cantit─â╚Ťi moderate. O dat─â la 2/3 s─âpt─âm├óni, verific─â solul ╚Öi adaug─â ap─â doar ├«n cazul ├«n care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Poate fi pozi╚Ťionat─â ├«n spa╚Ťii cu diferit─â luminozitate. Dar vei observa cre╚Ötere mai rapid─â, dac─â va fi plasat─â ├«ntr-un loc cu lumin─â.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, ╚Öterge-i frunzele cu o bucat─â de textil umed sau pulverizeaz-o. Sansevieria se laud─â cu capacit─â╚Ťi excep╚Ťionale de cur─â╚Ťire ╚Öi purificare a aerului. Crede-ne pe cuv├ónt, ├«╚Ťi dore╚Öti a╚Öa o plant─â ├«n dormitor.

Schefflera este un gen minunat de arbuști și copaci, cunoscut pentru frunzele palmate atractive care imită forma unei umbrele.

AP─é

Udă Schefflera atunci când 75% din partea de sus a solului este uscată. Udă până când apa se scurge prin găurile de drenaj și aruncă apa acumulată în farfurie.

  LUMINĂ

Prefer─â lumina indirect─â puternic─â, dar poate tolera ╚Öi condi╚Ťii de lumin─â mai sc─âzut─â. Rote╚Öte planta o dat─â pe lun─â.

  TIPS

Schefflera preferă un mediu umed. Crește umiditatea prin pulverizarea frecventă, plasând un umidificator în apropiere sau folosind o tavă cu apă și pietricele.

Renumit─â pentru rezisten╚Ťa sa ╚Öi ├«ngrijirea minim─â, Pothos e o alegere bun─â pentru oricine nu are experien╚Ť─â ├«n plantele de apartament.

AP─é

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile cu semiubr─â sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft ╚Öi ├«ntr-o zon─â mai ├«ndep─ârtat─â de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, ╚Öterge-i frunzele cu o bucat─â de textil umed sau pulverizeaz-o. Frunzele trebuie pulverizate frecvent. Dac─â observi c─â frunzele se apleac─â sau cad, poate fi un semn de supraudare. Scindapsus nu poate supravie╚Ťui ├«n sol ├«mbibat cu prea mult─â ap─â. Tunde-l pentru a ├«ncuraja formarea de noi l─âstari laterali care men╚Ťin planta stufoas─â ╚Öi aspectul plin.

Spathiphyllum este imbatabil─â atunci c├ónd vine vorba de purificarea aerului, iar varietatea m─ârimilor o face perfect─â pentru orice col╚Ť al spa╚Ťiului: mobilier sau pardosea.

AP─é

Îi place când solul rămâne umed, chiar și până la următoarea udare. Oferă-i apă, în special, când frunzele acesteia sunt lăsate în jos. Îi place să aibă un sol ușor umed, iar un duș scurt o va face să creadă că s-a întors în pădurea tropicală, căci de acolo vine, din pădurile Americii de Sud.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile cu semiubr─â sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft ╚Öi ├«ntr-o zon─â mai ├«ndep─ârat─â de geam.

  TIPS

├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal.

├Än timp ce admiri aceast─â plant─â decorativ─â fantastic─â c├ónd e╚Öti la birou sau acas─â, s─â ╚Ötii c─â ea ├«ncontinuu munce╚Öte din greu ÔÇô convertind, pentru tine, toxinele din aer ├«n oxigen.

Ferigile Staghorn sunt ni╚Öte frumuse╚Ťi epifite. Montate pe o plac─â sau at├órnate de un perete, sunt opere de art─â vii.

AP─é

Uda╚Ťi o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â ├«n perioadele uscate ╚Öi calde ale anului ╚Öi o dat─â la dou─â p├ón─â la trei s─âpt─âm├óni ├«n lunile mai reci. R─âspunde bine la pulverizare ╚Öi apreciaz─â spa╚Ťiile umede.

  LUMINĂ

Are nevoie de lumin─â puternic─â, indirect─â sau difuz─â pentru a se dezvolta, dar protejat─â de razele dure ale soarelui direct.

  TIPS

Nu uda╚Ťi peste frunzi╚Ö pentru a nu predispune planta la pete negre, care e o boal─â fungic─â.

Pas─ârea Paradisului sau Strelitzia, toate denumirile acestei plante sun─â la fel de exotic ╚Öi, inevitabil, ├«╚Ťi vor transforma spa╚Ťiul ├«ntr-un paradis colorat.

AP─é

Adaug─â ap─â s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei ├«n sezonul rece. ├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de via╚Ť─â, are nevoie de mult─â lumin─â. Plaseaz-o ├«n zona unui geam, dar fere╚Öte-o de razele arz─âtoare.

  TIPS

├Än sezonul cald, mai-octombrie, ├«╚Ťi recomad─âm s─â sco╚Ťi planta la un spa╚Ťiu deschis, balcon, teras─â, curte, ferit de razele directe.┬á

O plant─â versatil─â care se descurc─â foarte bine ├«n orice spa╚Ťiu ╚Öi ├«l ├«nfrumuse╚Ťeaz─â cu frunzele sale spectaculoase ├«n form─â de perle.

AP─é

Fiind o plant─â suculent─â, recomand─âm udarea o dat─â sau de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â. Dac─â nu ╚Ötii c├ót de des s─â o uzi, observ─â c├ónd frunzuli╚Ťele par u╚Öor deshidratate.

  LUMINĂ

Preferă zonele luminate din casă, unde lumina bate indirect, dar se descurcă și în lumină directă pe un pervaz.

  TIPS

Taie șiragurile uscate sau cele care și-au pierdut din frunze pentru un aspect sănătos.

Cele mai comune probleme: udare în exces, lumină insuficientă, lipsa găurilor de drenaj, prea mult îngrășământ sau așezarea în soare fierbinte, direct.

Un aspect ispititor al suculentelor este c─â nu te po╚Ťi ab╚Ťine s─â nu le atingi. Dac─â e╚Öti pe punctul de ÔÇ×a adoptaÔÇŁ o asemenea plant─â, e cu siguran╚Ť─â cea mai bun─â alegere.

AP─é

Ofer─â-i ap─â ├«n cantit─â╚Ťi moderate. O dat─â la 2/3 s─âpt─âm├óni, verific─â solul ╚Öi adaug─â ap─â doar ├«n cazul ├«n care acesta este uscat. ├Än perioada cald─â, se ud─â mai generos, c├ónd observi c─â p─âm├óntul din ghiveci s-a uscat. Toamna t├órziu sau iarna, se ud─â mai rar, odat─â pe lun─â. Udatul ├«n exces ╚Öi solul ├«mbibat ├«n ap─â este cel mai frecvent motiv de a o pierde.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de via╚Ť─â, are nevoie de mult─â lumin─â. Plaseaz-o ├«n zona unui geam, dar fere╚Öte-o de razele arz─âtoare.

  TIPS

├Än sezonul cald, mai-octombrie, ├«╚Ťi recomad─âm s─â sco╚Ťi planta la un spa╚Ťiu deschis, balcon, teras─â, curte, ferit de razele directe

Cu aspect ag─â╚Ť─âtor sau c─âz─âtor, Syngonium este planta care va aduce un plus de prospe╚Ťime ╚Öi luminozitate ├«n casa ta.

AP─é

Se va uda s─âpt─âm├ónal, verific├ónd dac─â 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecven╚Ťa ud─ârilor ├«n sezonul rece.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile semiumbrite sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft sau ├«ntr-o zon─â mai dep─ârtat─â de geam.

  TIPS

Nu necesit─â ├«ngrijire special─â, ci doar una de baz─â. Men╚Ťine umiditatea ridicat─â la nivelul aerului pulveriz├ónd periodic frunzele. S-ar putea s─â dramatizeze un pic atunci c├ónd e ├«nsetat─â, l─âs├ónd s─â cad─â foarte tare frunzele ├«n jos. Dup─â ce o vei fi udat, va dura c├óteva zile s─â-╚Öi revin─â. Cert e c─â, cu o plant─â Syngonium ├«n cas─â e ├«ntotdeauna u╚Öor de respirat.

Terariul cu plante suculente este o ÔÇ×c─âsu╚Ť─âÔÇŁ ├«n miniatur─â pentru plante ╚Öi poate fi un decor atractiv pentru orice fel de ├«nc─âpere sau un cadou inspirat pentru orice ocazie.

AP─é

Ofer─â-i ap─â ├«n cantit─â╚Ťi moderate. O dat─â la 2/3 s─âpt─âm├óni, verific─â solul ╚Öi adaug─â ap─â doar ├«n cazul ├«n care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de via╚Ť─â, are nevoie de mult─â lumin─â. Plaseaz-o ├«n zona unui geam, dar fere╚Öte-o de razele arz─âtoare.

  TIPS

├Än sezonul cald, mai-octombrie, ├«╚Ťi recomand─âm s─â sco╚Ťi plantele la un spa╚Ťiu deschis, balcon, teras─â, curte, ferit de razele directe. Printre tr─âs─âturile terariilor cu plante suculente se num─âr─â faptul c─â rezist─â s─âpt─âm├óni ├«ntregi f─âr─â ap─â, se ├«ngrijesc extrem de u╚Öor ╚Öi nu au d─âun─âtori, rezist─â la diferen╚Ťe mari de temperatur─â ╚Öi suport─â dac─â sunt neglijate perioade lungi de timp.

Cu siguran╚Ť─â una dintre cele mai neobi╚Önuite ╚Öi renumite plante carnivore din lume, care este cultivat─â pentru modul dramatic ├«n care ├«╚Öi prinde prada.┬á

*Planta ├«╚Öi las─â tot frunzi╚Öul ├«n perioada rece ╚Öi intr─â ├«n stare de hibernare sau repaus. Prim─âvara devreme vei observa frunzuli╚Ťe noi.

AP─é

├Äi place ca solul s─â fie men╚Ťinut umed ├«n permanen╚Ť─â (aproape mla╚Ötinos). Utilizeaz─â doar ap─â distilat─â sau de ploaie, nu suport─â s─âruri ├«n ap─â. Redu cantitatea de ap─â ├«n perioada de hibernare.

  LUMINĂ

Soare din belșug, cam asta își dorește. Are nevoie de 12 ore de lumină puternică indirectă zilnic.

  TIPS

Este o plantă carnivoră care se hrănește cu insecte (chiar și cele mai rapide) și păianjeni, pe care îi atrage cu nectar dulce. Dacă nu produce capcane, este posibil să nu primească suficientă apă.  E important să nu exagerăm cu hrănitul și să nu umplem capcanele. 

Planta Yucca este o mare captatoare-de-aten╚Ťie ╚Öi e foarte rezistent─â, ceea ce e un combo perfect pentru o plant─â de interior.

AP─é

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de via╚Ť─â, are nevoie de mult─â lumin─â. Plaseaz-o ├«n zona unui geam, dar fere╚Öte-o de razele arz─âtoare.

  TIPS

├Äi place senza╚Ťia de fresh, de aceea strope╚Öte-o cu ap─â s─âpt─âm├ónal. Cea mai mare gre╚Öeal─â pe care o po╚Ťi face este s─â o uzi ├«n exces.
Alege un loc pentru Yucca ce nu va fi la ├«ndem├óna copiilor mici ╚Öi animalelor de companie. ├Ändep─ârteaz─â frunzele ├«ng─âlbenite, astfel ├«nc├ót planta s─â ├«╚Öi poat─â direc╚Ťiona toat─â energia c─âtre frunzele s─ân─âtoase.

La fel de colorată și exotică ca verii său, Vriesea este pur și simplu o plantă uimitoare, pură pasiune cu vibe latinesc.

AP─é

Ud─â cu generozitate ├«n rozet─â care ac╚Ťioneaz─â ca un rezervor ╚Öi cu modera╚Ťie pe sol.

  LUMINĂ

Lui Vriesea ├«i place un punct luminos, dar nu ├«n plin soare. A╚Öeza╚Ťi-o ├«n fa╚Ťa unei ferestre bine expuse, dar protej├ónd-o de soarele direct

  TIPS

Dacă aerul din interior este foarte uscat, îi place să fie pulverizată regulat.

Alege ZZ plant dac─â dispui de pu╚Ťin timp pentru a ├«ngriji de plante. Zamioculcas ├«╚Ťi va solicita pu╚Ťin─â aten╚Ťie, ├«ns─â te va bucura cu o prezen╚Ť─â ÔÇ×ve╚Önic verdeÔÇŁ.

AP─é

Ofer─â-i ap─â ├«n cantit─â╚Ťi moderate. O dat─â la 2/3 s─âpt─âm├óni, verific─â solul ╚Öi adaug─â ap─â doar ├«n cazul ├«n care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Spa╚Ťiile cu semiubr─â sunt perfecte. Se va sim╚Ťi bine pe masa de birou, pe un raft ╚Öi ├«ntr-o zon─â mai ├«ndep─ârat─â de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o.