Dacă ești începător în lumea plantelor, toată informația pe care o ai pentru a-ți menține plantele fericite poate fi puțin copleșitoare la început. În afară de a-ți aminti să le uzi la timp, există o mulțime de sfaturi practice care sunt potrivite pentru toate plantele.
Regula principală: verifică mereu solul înainte de a uda planta. Toate plantele au cerințe de udare ușor diferite în funcție de originea lor (tropicale, mediteraneene etc.) și de schimbările de anotimp. În general, plantele ce cresc în sol bine drenat și într-un ghiveci potrivit ar trebui să fie udate atunci când partea de sus (2 cm) de sol se simte uscată. Dacă solul tău arată întunecat la culoare, se simte umed și se lipește de deget, planta ta are suficientă apă pentru a-și face treaba deocamdată. Frecvența de udare și cantitatea de apă necesară diferă de la caz la caz, reieșind din câteva condiții: cantitatea de lumină (2), temperatura camerei(3), tipul de ghiveci(4) și umiditatea aerului(5).
Există 3 tipuri principale de lumină: lumină directă, lumină indirectă și semiumbra.
1. Lumina directă: se află în locurile cele mai apropiate de fereastră, fix în lumina razelor soarelui. Ferestrele sudice şi vestice oferă cea mai multă lumină directă.
2. Lumina indirectă: este lumina preferată a celor mai multe plante de interior. Faţă de lumina directă, lumina indirectă este mai puţin intensă. Ferestrele estice oferă cea mai mare cantitate de lumină indirectă. Aceasta mai poate fi obținută și atunci când punem o draperie transparentă între lumina directă și plante.
3. Semiumbra: este mai puţin intensă decât lumina directă / indirectă şi o găsim în jumătatea încăperii mai îndepărtată de fereastră sau în încăperile cu geamuri nordice. Semiumbra nu înseamnă lipsa totală a luminii, căci toate plantele necesită lumină.
*Orice Luminozitate: este o noțiune pe care o folosim pentru plantele care pot fi fericite în oricare dintre condițiile de lumină enumerate mai sus.
Păstrează temperatura casei cât mai stabilă posibil. Schimbările extreme pot stresa plantele. Menține temperatura între 18 și 29 de grade Celsius și evită amplasarea plantelor în apropierea caloriferelor, unităților de A/C și conductelor de ventilație, care pot crea curenți de aer calzi sau reci.
Există mai multe tipuri de ghivece care își pot face treaba bine. Ghivecele de argilă sunt cele mai recomandate pentru că absorb excesul de apă, respiră și sunt organice. Ghivecele de plastic sunt la fel o alternativă potrivită plantelor medii spre medii-mari, dar rețin apa un pic mai mult decât cele din argilă, din acest motiv vei uda plantele mai rar. Ghivecele de beton au specificul lor – rețin apa în sol, și sunt potrivite pentru plantele mari (care absorb apa mai rapid) sau pot fi amplasate în spații deschise. Din acest motiv, pentru a evita supraudarea și putrezirea rădăcinilor, e nevoie să fii atent și să verifici cât de umed este solul.
Reproduce habitatul natural al plantei pentru a o ajuta să se dezvolte cât mai bine în interior. Majoritatea plantelor tropicale preferă temperaturile calde, umiditatea ridicată și lumina indirectă. În lunile uscate ale iernii, gruparea plantelor ajută la crearea unui microclimat mai umed. Un umidificator poate fi la fel de folos. Pe de altă parte, majoritatea nativilor din zone secetoase, cum ar fi cactușii și suculentele, preferă aerul uscat și lumina directă; nu le pasă prea mult de umiditate.
Există mai multe sfaturi generale pe care le-am enumerat mai sus, însă trebuie să ții cont și de condițiile specifice din casa ta. Dacă în casă temperaturile sunt ridicate și umiditatea este scăzută, cel mai probabil va trebui să uzi plantele un pic mai des (verificând neapărat solul). Dacă în casă predomină temperaturile reci și umiditatea aerului este mai mare, acest lucru înseamnă că apa din sol nu are o rată de absorbție/evaporare la fel de rapidă și va fi necesar să uzi plantele doar atunci când suprafața solului s-a uscat complet.
Dacă te-ai confruntat anterior cu putrezirea rădăcinilor, îți sugerăm să le uzi mai rar decât obișnuiai. Plantele se recuperează mai rapid după lipsa de apă decât atunci când procesul de putrefacție este pornit. În așa caz, este nevoie de a reabilita planta la Orangerie.
Odată ce planta ta a fost livrată sau adusă acasă de la Orangerie, va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se adapta la noul său mediu. Oferă plantei tale un pic mai multă atenție la început – ea singură îți va spune când să o uzi și când nu, dacă temperatura este prea ridicată sau prea scăzută și dacă are suficient soare.
Semne de îngrijorare: tulpina este moale la atingere – exces de apă și putrefacție, evită nimerirea apei în interiorul frunzelor.