Biblioteca de plante

Dacă ești începător în lumea plantelor, toată informația pe care o ai pentru a-ți menține plantele fericite poate fi puțin copleșitoare la început. În afară de a-ți aminti să le uzi la timp, există o mulțime de sfaturi practice care sunt potrivite pentru toate plantele.

1. Modul de udare

Regula principală: verifică mereu solul înainte de a uda planta. Toate plantele au cerințe de udare ușor diferite în funcție de originea lor (tropicale, mediteraneene etc.) și de schimbările de anotimp. În general, plantele ce cresc în sol bine drenat și într-un ghiveci potrivit ar trebui să fie udate atunci când partea de sus (2 cm) de sol se simte uscată. Dacă solul tău arată întunecat la culoare, se simte umed și se lipește de deget, planta ta are suficientă apă pentru a-și face treaba deocamdată. Frecvența de udare și cantitatea de apă necesară diferă de la caz la caz, reieșind din câteva condiții: cantitatea de lumină (2), temperatura camerei(3), tipul de ghiveci(4) și umiditatea aerului(5).

2. Tipurile de lumină

Există 3 tipuri principale de lumină: lumină directă, lumină indirectă și semiumbra.
1. Lumina directă: se află în locurile cele mai apropiate de fereastră, fix în lumina razelor soarelui. Ferestrele sudice şi vestice oferă cea mai multă lumină directă. 
2. Lumina indirectă: este lumina preferată a celor mai multe plante de interior. Faţă de lumina directă, lumina indirectă este mai puţin intensă. Ferestrele estice oferă cea mai mare cantitate de lumină indirectă. Aceasta mai poate fi obținută și atunci când punem o draperie transparentă între lumina directă și plante.
3. Semiumbra: este mai puţin intensă decât lumina directă / indirectă şi o găsim în jumătatea încăperii mai îndepărtată de fereastră sau în încăperile cu geamuri nordice. Semiumbra nu înseamnă lipsa totală a luminii, căci toate plantele necesită lumină. 
*Orice Luminozitate: este o noțiune pe care o folosim pentru plantele care pot fi fericite în oricare dintre condițiile de lumină enumerate mai sus.

3. Temperatura

Păstrează temperatura casei cât mai stabilă posibil. Schimbările extreme pot stresa plantele. Menține temperatura între 18 și 29 de grade Celsius și evită amplasarea plantelor în apropierea caloriferelor, unităților de A/C și conductelor de ventilație, care pot crea curenți de aer calzi sau reci.

4. Tipuri de ghivece

Există mai multe tipuri de ghivece care își pot face treaba bine. Ghivecele de argilă sunt cele mai recomandate pentru că absorb excesul de apă, respiră și sunt organice. Ghivecele de plastic sunt la fel o alternativă potrivită plantelor medii spre medii-mari, dar rețin apa un pic mai mult decât cele din argilă, din acest motiv vei uda plantele mai rar. Ghivecele de beton au specificul lor – rețin apa în sol, și sunt potrivite pentru plantele mari (care absorb apa mai rapid) sau pot fi amplasate în spații deschise. Din acest motiv, pentru a evita supraudarea și putrezirea rădăcinilor, e nevoie să fii atent și să verifici cât de umed este solul.

5. Mediul Natural

Reproduce habitatul natural al plantei pentru a o ajuta să se dezvolte cât mai bine în interior. Majoritatea plantelor tropicale preferă temperaturile calde, umiditatea ridicată și lumina indirectă. În lunile uscate ale iernii, gruparea plantelor ajută la crearea unui microclimat mai umed. Un umidificator poate fi la fel de folos. Pe de altă parte, majoritatea nativilor din zone secetoase, cum ar fi cactușii și suculentele, preferă aerul uscat și lumina directă; nu le pasă prea mult de umiditate.

6. Abordare individuală

Există mai multe sfaturi generale pe care le-am enumerat mai sus, însă trebuie să ții cont și de condițiile specifice din casa ta. Dacă în casă temperaturile sunt ridicate și umiditatea este scăzută, cel mai probabil va trebui să uzi plantele un pic mai des (verificând neapărat solul). Dacă în casă predomină temperaturile reci și umiditatea aerului este mai mare, acest lucru înseamnă că apa din sol nu are o rată de absorbție/evaporare la fel de rapidă și va fi necesar să uzi plantele doar atunci când suprafața solului s-a uscat complet.
Dacă te-ai confruntat anterior cu putrezirea rădăcinilor, îți sugerăm să le uzi mai rar decât obișnuiai. Plantele se recuperează mai rapid după lipsa de apă decât atunci când procesul de putrefacție este pornit. În așa caz, este nevoie de a reabilita planta la Orangerie. 

7. Adaptarea

Odată ce planta ta a fost livrată sau adusă acasă de la Orangerie, va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se adapta la noul său mediu. Oferă plantei tale un pic mai multă atenție la început – ea singură îți va spune când să o uzi și când nu, dacă temperatura este prea ridicată sau prea scăzută și dacă are suficient soare. 

Origine/Proveniență: sud-estul Australiei. 
Apă/ Modul de udare: 1-2 ori pe săptămână, în timpul sezonului de creștere (aprilie-septembrie). În sezonul rece (octombrie – martie), odată la 10-12 zile.
Lumină: lumină directă (soare direct cel puțin 4 ore pe zi.) (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea rapidă a frunzelor – insuficiență de apă. 
Tips: Acacia crește cel mai bine în solurile bine drenate, bogate în humus, cu adaos de compost și nisip în solurile argiloase.
Origine/Proveniență: regiuni tropicale și subtropicale din Asia și Noua Guinee.
Apă/ Modul de udare: udă bine planta și lasă să se usuce solul înainte de a o uda din nou. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele ondulate și uscate la capete – umiditate scăzută în aer. Poate fi necesar să crești umiditatea aerului în camera care găzduiește Aglaonema.
Tips: nu-i plac curenții de aer reci sau temperaturile sub 18 grade Celsius. Mediul său favorit este un mediu cald, umed și luminos.
Origine/Proveniență: pădurile tropicale din Malaezia.
Apă/ Modul de udare: udă planta când 3 cm de sus ai solului s-au uscat complet sau când tijele plantei se lasă lateral. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: indirectă. Categoric nu tolerează razele directe arzătoare (predispunere spre arsuri). (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele galbene la margini – exces de apă și putrefacție. Atenție sporită la acarieni, inspectează frunzele regulat.
Tips: ascultă și observă Alocasia. Planta îți va comunica când va avea nevoie de apă prin „lăsarea” tijelor. După udare, tijele vor reveni la forma lor verticală. Preferă lipsa de apă în defavoarea supraudatului.
Origine/Proveniență: Mexic, America de Sud, America Centrală.
Apă/ Modul de udare: scufundați planta pentru 10-20 minute în apă de temperatura camerei. Cu o frecvență de o dată la 7-10 zile. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: indirectă. Persistă riscul de arsuri la lumina directă a soarelui. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele încep să moară – planta suferă de frig sau este expusă la curenți reci. 
Tips: după scufundare, planta se așază într-un loc bine ventilat pentru câteva ore, apoi la locul său. 
Origine/Proveniență: America Tropicală.
Apă/ Modul de udare: udă planta când 75% din sol este uscat. Udă până apa se scurge prin orificiile de drenaj. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: directă (parțial), indirectă (vezi Sfaturi Generale)

Semne de îngrijorare: tulpina este moale la atingere – exces de apă și putrefacție, evită nimerirea apei în interiorul frunzelor. 

Tips: Ananasul iubește un mediu umed, pulverizează planta regulat. Deși este comestibil și non-toxic pentru copii și animale, acest soi nu are aceleași calități gustative ca Ananasul comercializat. 
Origine/Proveniență: America de Sud, America Centrală.
Apă/ Modul de udare: permite solului să se usuce complet înainte de următoarea udare. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii.  
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele galbene pot apărea ca urmare a expunerii la raze directe de soare, exces de apă și putrefacție. 
Tips: temperaturile de 27 – 32°C sunt favorabile în timpul zilelor de vară. Iarna îi vor fi favorabile și temperaturile de până la 18 – 20°C.
Origine/Proveniență: Africa de Vest, Africa Centrală.
Apă/ Modul de udare: se recomandă schimbarea apei la fiecare 1-2 săptămâni. Lăsați clorul din apă să se evapore pentru cel puțin 24 de ore. 
Lumină: indirectă, semiumbră. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: îngălbenirea frunzelor. Poate fi cauzată de razele de soare directe sau un semn să schimbați apa.  
Tips: păstrați apa la temperatura camerei. Apa prea rece sau caldă poate induce planta în șoc și cauza moartea acesteia.
Origine/Proveniență: China
Apă/ Modul de udare: solul se păstrează mereu umed. Verificați solul frecvent, are tendința de a consuma rapid apa.
Lumină: indirectă, parțial directă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: îngălbenirea frunzelor sau pierderea frunzelor – insuficiență de apă.
Tips: Bambusul rezistă la temperaturi de până la -23 de grade. În perioada caldă și însorită a anului, frunzișul capătă o nuanță de galben-auriu, din acest motiv i se spune și Bambus Aurea. 
Origine/Proveniență: India, Indonezia, America Centrală, America de Sud.
Apă/ Modul de udare: menține solul umed, dar nu mlăștinos. Fii atent ca apa să nu nimerească pe frunze, udă prin plasarea ghiveciului într-un palet cu apă. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: indirectă, semiumbră. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: Begoniile sunt predispuse spre dăunători precum afidele și acarienii. Verifică cu regularitate frunzele și tulpinile pe ambele părți. 
Tips: iarna se recomandă menținerea plantei în repaus vegetativ. De aceea, temperaturile la care poate fi expusă ating maxim 15°C.
Origine/Proveniență: Asia (proveniență culturală).
Apă/ Modul de udare: păstrează solul mai mult umed decât uscat. Udă-l prin scufundarea orificiilor de scurgere într-o tavă cu apă. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: abundență de lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: pierderea rapidă a frunzelor – lipsa luminii și insuficienței umidității în aer.
Tips: Bonsaii necesită fertilizare regulată pentru a deveni plante sănătoase și puternice.
Origine/Proveniență: America de Nord.
Apă/ Modul de udare: menține solul umed constant. 
Lumină: lumină directă, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: căderea acelor – umiditate insuficientă a solului, lipsa de apă. Mărește frecvența de udare.  
Tips: ferește Picea de curenții de aer cald de la calorifere și A/C, preferă locurile răcoroase pentru a-și menține vigoarea. La începutul primăverii, transplantează Picea în sol deschis (într-o curte sau grădină) pentru a te bucura de frumusețea acestuia!
Origine/Proveniență: Orientul Mijlociu. 
Apă/ Modul de udare: mențineți solul mereu umed. Se udă doar substratul. Evitați nimerirea apei pe bulb.
Lumină: lumină indirectă. Când începe să capete culoare, alegeți un loc plin de soare pentru toată perioadă de înflorire. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: putrezirea bulbului – pătrunderea apei pe bulb.  
Tips: Hiacintul este o plantă sezonieră. După finalizarea perioadei de creștere, poți plasa bulbul de hiacint în sol deschis pentru a te bucura de flori noi odată cu venirea primăverii.
Origine/Proveniență: America de Sud. 
Apă/ Modul de udare: udă cu moderație odată la 2-3 săptămâni. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: putrezirea bazei cactusului – exces de apă. Nativii din deșert nu tolerează excesul de apă. Redu considerabil frecvența udărilor și lasă partea putrezită să se cicatrizeze. Udă numai după ce partea afectată s-a cicatrizat.  
Tips: speciile de cactuși înfloritoare vor înflori numai în cazul în care le vei oferi starea de repaus pe timp de iarnă. Plasează cactușii într-un spațiu răcoros (6-8 grade Celsius) până în aprilie. 
Origine/Proveniență: America de Sud, India.
Apă/ Modul de udare: menține solul ușor umed, dar nu mlăștinos. Încetează total udarea când planta își lasă frunzele și intră în starea de repaus. Reia udarea primăvara cu apariția primelor frunze. 
Lumină: lumină indirectă, semiumbră. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pete maronii pe frunze – semne de arsuri. Mută planta din razele directe de soare. 
Tips: după ce frunzele s-au uscat complet, bulbii se scot din ghivece, se dezinfectează cu soluții împotriva insectelor și ciupercilor și se păstrează într-un loc întunecat, uscat și răcoros (12-14 grade Celsius)
Origine/Proveniență: Tropicele Americii.
Apă/ Modul de udare: udă când 2cm de la suprafață sunt uscate în totalitate. Udă doar cu apă filtrată/distilată. Redu frecvența udărilor din octombrie până în aprilie.
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: marginile frunzelor uscate, frunze încovoiate –  insuficiență de umiditate în aer. Pulverizează Calathea odată la 7 zile.
Tips: ferește Calathea de radiatoare și A/C. Curenții uscați și calzi de aer dăunează frunzișului plantei.
Origine/Proveniență: Peru, Ecuador.
Apă/ Modul de udare: în sezonul cald este recomandată udarea de 2 ori pe săptămână. În perioada iernii, udă astfel încât substratul să fie mai mult umed decât uscat. Păstrează mereu apa la temperatura camerei. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă, indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: predispunere spre dăunători: afide. 
Tips: Fructele „Christmas Cherry” NU SUNT COMESTIBILE și sunt toxice la ingestie.
Origine/Proveniență: Estul Mediteranei, Caucaz.
Apă/ Modul de udare: în sezonul cald este recomandată udarea de 2 ori pe săptămână. În perioada iernii, udare se face rar, astfel încât substratul să fie mai mult uscat decât umed. Păstrează mereu apa la temperatura camerei.
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pe frunze apar pete galben-cenușii sau maronii – dăunători: acarienii și tripșii. 
Tips: administrarea îngrășămintelor se realizează doar pe timpul verii, de două ori pe lună.
Origine/Proveniență: Asia de Sud, Insulele Pacifice. 
Apă/ Modul de udare: udă când 2cm de la suprafață sunt uscate în totalitate. Redu frecvența udărilor din octombrie până în aprilie.
Lumină: lumină directă (moderat), lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: capete maronii, uscate – insuficiență de apă. Pete galbene – exces de apă și putrefacție. 
Tips: asigură-te că Cordyline are un ghiveci și un sol bine drenat.
Origine/Proveniență: Asia de Sud-Est.
Apă/ Modul de udare: udă dimineața sau seara în perioada caldă a anului, o dată la 2-3 zile, cu apă la temperatura camerei. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. Udă după verificarea solului. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea frunzelor – insuficiență de apă. Ajustează rutina de udare.
Tips: rădăcinile trebuie să respire, de aceea nu trebuie ținut în ghiveci de plastic, ci doar în ghivece de argilă.
Origine/Proveniență: Africa de Sud.
Apă/ Modul de udare: udă planta când pământul este uscat în totalitate. Nu-i place solul umed și compact. 
Lumină: lumină indirectă/directă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: îngălbenirea și căderea frunzelor – exces de apă și putrefacție. Frunze moi la atingere – insuficiență de apă. Planta își va reveni după o sesiune de udare. 
Tips: dacă oferi plantei cel puțin 3-4 ore de soare direct pe zi, frunzele vor căpăta un aspect roșietic.
Origine/Proveniență: sud-estul Braziliei.
Apă/ Modul de udare: în perioada caldă se recomandă udarea odată la 2 săptămâni, în perioada rece (înfloririi) se recomandă udarea moderată odată pe săptămână. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: îngălbenirea și căderea frunzelor – exces de apă și putrefacție. Frunze moi la atingere – insuficiență de apă. Planta își va reveni după o sesiune de udare. 
Tips: Crăciunelul înflorește doar dacă nu a fost mutat timp de câteva luni din locul inițial.
Origine/Proveniență: Indonezia, Malaezia, Australia.
Apă/ Modul de udare: păstrează solul ușor umed, dar nu mlăștinos. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea culorii – insuficiență de lumină. Pierderea frunzelor – insuficiență de apă. Tulpină moale la atingerea – exces de apă și putrefacție.  
Tips: șterge frunzele cu o lavetă de textil cu apă. Astfel, vei înlătura praful de pe frunze care blochează absorbția luminii și îi oferă extra umiditate. 
Origine/Proveniență: Asia.
Apă/ Modul de udare: udă când cei 3cm de la suprafață sunt uscate la atingere. Evită nimerirea apei pe coroana plantei. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: îngălbenirea acelor – insuficiență de lumină și/sau apă.  
Tips: păstrează frunzele îngălbenite intacte. S-ar putea să nu arate frumos, dar încă absorb nutrienți pentru plantă.
Origine/Proveniență: Mexic, India de Vest, Argentina. 
Apă/ Modul de udare: asigură-te că partea superioară (2cm) a solului este complet uscată înainte de a uda. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii, fără ca solul să se usuce complet. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pete maronii, uscate – exces de lumină directă. Vârfurile galbene – exces de apă și putrefacție, ajustează rutina de udare.
Tips: seva sa este considerată toxică. Spală-ți mâinile după tăiere.
Origine/Proveniență: Africa, Asia, Australia, America Centrală. 
Apă/ Modul de udare: udă o dată la 2/3 săptămâni, verifică solul și udă doar în cazul în care acesta este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă.  (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunze uscate, crocante – insuficiență de apă. Frunze galbene, pierderea frunzelor – exces de apă și putrefacție. Frunze galbene, dar sol uscat – sol prea compact (necesită afânare) sau deficiență de fertilizanți. 
Tips: uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o.
Origine/Proveniență: Madagascar. 
Apă/ Modul de udare: se va uda verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: tije galbene – exces de apă și putrefacție. Capete uscate și crocante – insuficiență de umiditate în aer. 
Tips: alege un ghiveci bine drenat și permite părții de sus a solului să se usuce între udări.
Origine/Proveniență: Australia
Apă/ Modul de udare: păstrează solul umed. Se recomandă udarea în cantități mici în fiecare zi. 
Lumină: lumină directă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: uscarea capetelor tijelor – insuficiență de apă și/sau umidității în aer. 
Tips: fertilizați planta în timpul sezonului de creștere (primavară – vară).
Origine/Proveniență: Asia, India. 
Apă/ Modul de udare: folosește metoda „udare și uscare” și să lasă solul să se usuce complet între udări. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă, parțial lumină directă (dimineața, după amiază). (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: semne de putrefacție pe coroană – insuficiență de lumină. 
Tips: asigură un ghiveci cu gaură de scurgere și excesul de apă din farfurie să fie mereu îndepărtat, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.
Origine/Proveniență: Sudul Japoniei.
Apă/ Modul de udare: udă solul în profunzime și permite uscarea parțială (3-4 cm de sus) între udări. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină iindirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele privesc în jos și nu sunt ferme – insuficiență de apă. Vârfuri uscate și crocante – insuficiență de umiditate în aer.
Tips: pulverizează săptămânal pentru a menține nivelurile de umiditate. Rotește planta la 45 de grade de fiecare dată când uzi planta, pentru o creștere simetrică.
Origine/Proveniență: Orientul Mijlociu.
Apă/ Modul de udare: în zilele călduroase udarea se face din abundență, iar iarna foarte rar și în cantități mici. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea frunzelor – insuficiență de apă.  
Tips: iarna trebuie așezat în locuri răcoroase, în holuri, spații adăpostite. Noaptea temperatura nu trebuie sa scadă sub 10 grade, nu rezistă la temperaturi scăzute.
Origine/Proveniență: Asia de Sud – Est
Apă/ Modul de udare: îi place când solul se menține umed între udări. Oferă-i apă când observi că frunzele se pliază pe interior și se lasă în jos. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii.  
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunze crocante – insuficiență de umiditate în aer, insuficiență de apă
Tips: recomandăm să o pulverizezi de cel puțin trei ori pe săptămână.
Origine/Proveniență: America de Sud, Noua Zeelandă.
Apă/ Modul de udare: nu tolerează seceta, menține solul umed. Verifică solul înainte să uzi planta.
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunze crocante – insuficiență de umiditate în aer, insuficiență de apă. Predispunere spre acarieni, verificați regulat frunzișul. 
Tips: recomandăm să o pulverizezi de cel puțin trei ori pe săptămână.
Origine/Proveniență: Australia, Asia Tropicală.
Apă/ Modul de udare: adaugă apă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierdea frunzelor, frunze galbene (sol umed) – exces de apă și putrefacție (cel mai des întâlnit motiv). Pierderea frunzelor (sol predominant uscat) – insuficiență de apă. Pete de culoare maro – insuficiență de lumină.   
Tips: îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.
Origine/Proveniență: China
Apă/ Modul de udare: adaugă apă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: susceptibil la dăunători, verifică periodic pe și sub frunze. Tulpină moale la atingere – exces de apă și putrefacție. 
Tips: rotește planta de fiecare dată când o uzi, schimbându-i poziția, pentru a-i asigura o creștere uniformă. Aceasta crește mereu spre lumină.
Origine/Proveniență: Africa de Vest.
Apă/ Modul de udare: adaugă apă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea rapidă a frunzelor – insuficiență de apă. Frunze galbene – exces de apă și putrefacție. Pete maro – insuficiență de lumină.  
Tips: șterge periodic frunzele cu o lavetă umezită odată ce observi praf. Praful stopează absorbția de lumină și duce ulterior la insuficiența de lumină.
Origine/Proveniență: Peru, America de Sud.
Apă/ Modul de udare: îi place când solul rămâne umed, chiar și până la următoarea udare. Oferă-i apă, în special, când frunzele acesteia sunt lăsate în jos.
Lumină: lumină indirectă, semiumbră. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunze lăsate în jos – insuficiență de apă.  Frunze crocante – exces de lumină, aer extrem de uscat. Tije moi la atingere – exces de apă și putrefacție.
Tips: pulverizează planta în lunile mai calde a anulul când umiditatea aerului este scăzută.
Origine/Proveniență: China, Japonia.
Apă/ Modul de udare: nu este rezistentă la secetă. Menține solul umed în permanență.
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: lăsarea tijelor – insuficiență de apă. Frunze galbene, tije moi la atingere – exces de apă și putrefacție.   
Tips: păstrează solul acid dacă vrei să vezi floarea în culoare. În solurile alcaline, Hortensia va înflori în culoarea albă, indiferent de specie. 
Origine/Proveniență: Asia de Sud-Est.
Apă/ Modul de udare: adaugă apă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunze cu riduri – insuficiență de apă. Frunze galbene, tije moi la atingere – exces de apă și putrefacție.   
Tips: păstrează apa la temperatura camerei, apa prea rece/caldă poate trauma rădăcinile și planta va intra în stare de șoc.
Origine/Proveniență: Europa, Asia de Vest.
Apă/ Modul de udare: permite solului să se usuce în proporție de jumătate de substrat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii.  
Lumină: lumină indirectă, semiumbră. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: pierderea rapidă a frunzelor – insuficiență de umiditate, apă. Frunze de culoare galbenă și pierderea frunzelor – exces de apă și putrefacție. Predispunere spre dăunători, verifică regulat frunzele. 
Tips: pulverizează regulat planta pentru a-i oferi nivelul de umiditate necesar.
Origine/Proveniență: Europa Centrală.
Apă/ Modul de udare: este o plantă rezistentă la secetă dar care se dezvoltă foarte bine când are o umiditate optimă.
Lumină: lumină indirectă, semiumbră. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: îngălbenirea frunzelor, căderea frunzelor, apariția petelor maro: acarieni și alți dăunători. 
Tips: ai grijă la răspândirea plantei și ține creșterea sub control prin prunare regulată. Este o potențială specie invazivă.
 
Origine/Proveniență: Europa Centrală.
Apă/ Modul de udare: de două ori pe săptămână în peri­oada de repaus hibernal. Începând din aprilie până în septembrie, o dată la 2-4 zile. 
Lumină: lumină indirectă, parțial directă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea florilor, frunzelor – insuficiență de apă. Verifică periodic la dăunători. 
Tips: Iasomia trebuie reîntărită prin tăieri, în fiecare primăvară. Dacă lemnul îmbătrânește, va face mai puține frunze și flori. După înflorire, taie tulpi­nile la 2/3 din lungimea lor.
Origine/Proveniență: Botswana, Africa de Sud.
Apă/ Modul de udare: este o plantă suculentă, udă bine odată la 2-3 săptămâni. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă, lumină indirectă (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: căderea frunzelor și baza plantei moale la atingere – exces de apă și putrefacție. Apariția unor riduri pe frunze, frunze mai puțin ferme – insuficiență de apă.

Tips: pentru a-și căpăta culoarea, Kalanchoe are nevoie de cel puțin 3 ore de soare direct pe zi, insuficiența de lumină se va manifesta prin pierderea culorii roșietice și revenirea la un verde vibrant. 
Origine/Proveniență: Europa Centrală.
Apă/ Modul de udare: Menține solul ușor umed. Ai grijă să nu uzi în exces, de altfel bulbii vor putrezi. 
Lumină: lumină directă. indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: bulb moale la atingere – exces de apă și putrefacție. 
Tips: păstrarea lor într-un loc răcoros va prelungi timpul de înflorire. 
 
Origine/Proveniență: sudul Chinei, Asia de Sud-Est, Himalaya, Noua Guinee.
Apă/ Modul de udare: lasă cei doi centimetri de sus a solului să se usuce și apoi udă bine până apa se scurge prin orificiile de drenaj. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pete maro – arsuri din cauza excesului de lumină directă. Îngălbenirea, uscarea tijei – insuficiență de apă. 
Tips: pulverizează regulat planta și asigură-te că îi sunt șterse frunzele de praf.
Origine/Proveniență: Africa de Sud.
Apă/ Modul de udare: se udă doar când încep să dezvolte “riduri” și par deshidratate.
Lumină: lumină directă cel puțin 6 ore pe zi. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: sunt foarte susceptibili la putrezire, mare atenție la udare.
Tips: se udă doar prin metoda scufundării ghiveciului într-o tavă cu apă. Litopșii au perioade în care sunt dormante. Ulterior revin la perioada de creștere activă.
Origine/Proveniență: Tropicele Americii.
Apă/ Modul de udare: udă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele galbene – semn se supraudare. Frunze slăbite – insuficiență de apă. Vârfuri maro și crocante – aer extrem de uscat. 
Tips: ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară. Pulverizează planta pentru a-i oferi nivelul de umiditate ridicat.
Origine/Proveniență: Thailanda, Malaezia. 
Apă/ Modul de udare: udă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele galbene – exces de apă și putrefacție. Frunze slăbite – insuficiență de apă. Margini maro și crocante – exces de săruri în apă.
Tips: lasă apa să se evapore pentru cel puțin 24 de ore înainte de a uda planta. În așa mod excesele de săruri și minerale se vor elimina din apă. Ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară.
Origine/Proveniență: Tropicele Americii.
Apă/ Modul de udare: udă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunzele galbene – exces de apă și putrefacție. Frunze slăbite – insuficiență de apă. Margini maro și crocante – exces de săruri în apă. 
Tips: lasă apa să se evapore pentru cel puțin 24 de ore înainte de a uda plante. În așa mod excesele de săruri și minerale se vor elimina din apă. Ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară.
Origine/Proveniență: Asia de Est
Apă/ Modul de udare: permite solului să se usuce în proporție de 25-50% înainte de următoarea udare. Udă până când apa se scurge prin orificiile de drenaj. Îndepărtează apa din tavă pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: 4-6 ore de lumină directă zilnic. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: frunze galbene – exces de apă și putrefacție. Frunze uscate, maronii – insuficiență de apă. Ai grijă la dăunători, inspectează regulat frunzele. 
Tips: îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.
Origine/Proveniență: Zonele Mediteraneene. 
Apă/ Modul de udare: păstrează solul umed, dar nu mlăștinos. Chiar dacă provine din regiunile secetoase a Greciei, cultivarul de apartament are nevoie de mai multă apă. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea frunzelor – insuficiență de apă/umiditate sau dăunători. Verifică frunzele și exclude factorul dăunătorilor, ca mai apoi să ajustezi rutina de udare/pulverizare. 
Tips: pulverizează planta săptămânal din abundență. Nu tolerează umiditatea medie/scăzută.
Origine/Proveniență: India, China, Asia de Sud-Est.
Apă/ Modul de udare: udă când substratul este uscat la atingere. Atunci când uzi orhideea, ud-o abundent. Apa în exces trebuie să iasă prin orificiile din partea de jos a ghiveciului. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunze cu riduri – insuficiență de apă. Frunze galbene – exces de apă și putrefacție, exces de lumină directă. Ofilirea florilor – sfârșitul ciclului de înflorire.
Tips: vasul în care se dezvoltă orhideea trebuie să fie transparent, astfel încât și rădăcinile plantei să beneficieze de lumina solară.
Origine/Proveniență: Brazilia de Nord, America de Sud. 
Apă/ Modul de udare: udă Pachira când cele 5cm de sus sunt uscate la atingere. Asigură un drenaj bun pentru a nu stoca excesul de apă în sol/ghiveci/tavă. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea frunzelor – exces de apă și putrefacție (în cazuri foarte rare – insuficiență de udare). Pete de culoare maro – exces de lumină directă, arsuri. 
Tips: rotește din când în când planta – are tendința să crească după lumină.
Origine/Proveniență: Columbia, Peru.
Apă/ Modul de udare: adaugă apă verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: frunze și tulpini moi la atingere – exces de apă și putrefacție. Frunze lăsate și mai puțin ferme – insuficiență de apă. Pierderea frunzelor – insuficiență de lumină.
Tips: ține planta mai departe de curenții de aer reci sau fierbinți, care provin de la aerul condiționat, calorifer sau de afară.
Origine/Proveniență: Insulele Canare
Apă/ Modul de udare: recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: frunze uscate, maro – insuficiență de apă.  
Tips: Phoenix Canariensis este rezistent la -8C și este deosebit de rezistent la secetă și curenți.
Origine/Proveniență: America Centrală și de Sud.
Apă/ Modul de udare: recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Încearcă să eviți udarea excesivă căci nu-i place deloc. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: frunze galbene și tulpina moale – exces de apă și putrefacție. Frunze slăbite, încovoiate – insuficiență de apă.  
Tips: nu uităm să ștergem frunzele cărnoase de praf.
Origine/Proveniență: cultivare în seră, se întâlnesc în natură cu o șansă de 1/100 000.
Apă/ Modul de udare: recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Încearcă să eviți udarea excesivă căci nu-i place deloc. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pete maro pe variegație (partea colorată a frunzei) – exces de lumină, arsuri. Frunze galbene și tulpina moale – exces de apă și putrefacție. Frunze slăbite, încovoiate – insuficiență de apă.   
Tips: nu uităm să ștergem frunzele cărnoase de praf.
Origine/Proveniență: zonele mlăștinoase din Carolina de Nord, SUA. 
Apă/ Modul de udare: păstrează planta într-un palet cu apă distilată sau de ploaie. Planta nu este adaptată să consume apă filtrată/ plată/ fiartă/ lăsată să se aerisească. Venus FlyTrap provine din zone cu un sol foarte sărac în minerale și săruri, acestea fiind fatale pentru plantă. Păstrează solul umed din noiembrie – aprilie, înlăturând paletul cu apă în perioada hibernării. 
Lumină: lumină directă, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: capcane deshidratate, lăsate în jos – insuficiență de apă. O capcană are un ciclu de viață aprox. de 3 săptămâni. Este firesc să se înnegrească și să moară atât timp cât apar capcane noi. 
Tips: Venus FlyTrap intră în stare de hibernare de la finele lunii noiembrie până în aprilie. Este un proces natural pentru plantă și nu îl putem preveni sau perturba. Așteaptă-te ca planta să-și lese parțial/ total capcanele, ca mai apoi în aprilie să producă capcane noi. 
Origine/Proveniență: America Centrală. 
Apă/ Modul de udare: recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Nu tolerează când solul se usucă prea mult. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: pierderea frunzelor – insuficiență de apă. 
Tips: Poinsettia este o plantă de sezon și are un ciclu de viață scurt. Nu te întrista dacă observi deteriorarea plantei odată cu finele sezonului rece.
Origine/Proveniență: Mexic.
Apă/ Modul de udare: recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: frunze galbene – exces de apă și putrefacție. Vârfuri maro, uscate – aer extrem de uscat. Frunzișul slăbit – insuficiență de apă. 
Tips: obișnuită cu lumina directă – cât mai multă lumină, cât mai multă creștere.

Origine/Proveniență: Europa Centrală
Apă/ Modul de udare: udă ori de câte ori partea de sus a solului se simte uscată la atingere, saturând solul până când apa curge din găurile de drenaj. Poate fi necesară udarea zilnică în perioada caniculară.
Lumină: lumină directă 6 ore pe zi, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: uscarea tijelor – insuficiență de apă.  
Tips: alege un recipient potrivit. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Fertilizarea regulată este necesară pentru o creștere adecvată.
Origine/Proveniență: Uruguay.
Apă/ Modul de udare: păstrează pământul ușor umed la atingere, dar nu mlăștinos. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii.  
Lumină: lumină directă 6 ore pe zi, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: uscarea tijelor – insuficiență de apă.  
Tips: pulverizează Rozmarinul de câteva ori pe săptămână. Tunde planta la vârfuri pentru a te bucura din plin de aroma sa în mâncare.
Origine/Proveniență: Africa, Madagascar, Asia. 
Apă/ Modul de udare: oferă-i apă în cantități moderate. O dată la 2-3 săptămâni, verifică solul și adaugă apă doar în cazul în care acesta este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: orice luminozitate. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: frunnze moi la atingere, galbene la culoare – exces de apă și putrefacție. 
Tips: uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o lavetă umezită sau pulverizeaz-o.
Origine/Proveniență: Asia de Est.
Apă/ Modul de udare: udă Schefflera atunci când 50% din partea de sus a solului este uscată. Udă până când apa se scurge prin găurile de drenaj și aruncă apa acumulată în farfurie. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: extinderea exagerată a plantei – insuficiență de lumină. Frunze galbene – exces de apă și putrefacție. Frunze cu vârfuri maro, uscate – aer extrem de uscat. 
Tips: Schefflera preferă un mediu umed. Crește umiditatea prin pulverizarea frecventă, plasând un umidificator în apropiere sau folosind o tavă cu apă și pietricele.
Origine/Proveniență: Polynesia.
Apă/ Modul de udare: recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: orice luminozitate. (vezi Sfaturi Generale) 
Semne de îngrijorare: frunze galbene, tije întunecate la culoare și moi – exces de apă și putrefacție. Frunze lăsate, lipsite de viață – insuficiență de apă.  
Tips: tunde-l pentru a încuraja formarea de noi lăstari laterali care mențin planta stufoasă și aspectul plin.
Origine/Proveniență: Tropicele Americii, Asia de Sud-Est.
Apă/ Modul de udare: udă odată la 1-2 săptămâni verificând dacă 2 cm de la suprafață s-au uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă, semiumbră. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunze galbene – exces de apă și putrefacție, stres post-transplantare. Frunze cu vârfuri maro, uscate – insuficiență de apă. 
Tips: îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.
Origine/Proveniență: Asia, Australia.
Apă/ Modul de udare: păstrează solul umed constant, dar nu mlăștinos. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunzele lăsate în jos – insuficiență de apă. Pete de culoare maro pe frunze – infecție fungică, se recomandă prelucrarea cu fungicid conform instrucțiunilor de pe ambalaj. 
Tips: nu udați peste frunziș pentru a nu predispune planta la infecții fungice.
Origine/Proveniență: Africa de Sud. 
Apă/ Modul de udare: udă planta când 50% sol s-au uscat. Udă până apa se scurge din orificiile de drenaj. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: vârfuri uscate, maro – insuficiență de apă/ umiditate în aer.  
Tips: îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.
Origine/Proveniență: Africa de Sud-Est.
Apă/ Modul de udare: udă planta odată la 2 săptămâni. Este o plantă suculentă și nu tolerează excesul de apă. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunze cu riduri, deshidratate – insuficiență de apă. Tije putrede, moi la atingere, pierdere de frunze – exces de apă și putrefacție. Redu considerabil cantitatea/frecvența de udare. 
Tips: taie șiragurile uscate sau cele care și-au pierdut din frunze pentru un aspect sănătos, planta va genera tije noi, care le vor înlocui pe cele uscate. 
Origine/Proveniență: sunt răspândite la nivel global în zonele secetoase.
Apă/ Modul de udare: udă planta odată la 2-3 săptămâni. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină:  lumină directă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunze cu riduri, deshidratate – insuficiență de apă. Tije putrede, moi la atingere, pierdere de frunze – exces de apă și putrefacție. Redu considerabil cantitatea/frecvența de udare. 
Tips: în sezonul cald, mai-octombrie, îți recomadăm să scoți planta la un spațiu deschis, balcon, terasă, curte, ferit de razele directe arzătoare de amiază.
Origine/Proveniență: Tropicele din Mexic, India de Vest, America Centrală și de Sud. 
Apă/ Modul de udare: udă planta când 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă.  (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunzele lăsate lateral – insuficiență de apă. Îngălbenirea/ căderea frunzelor – exces de apă și putrefacție. Pierderea frunzelor, apariția petelor maro – dăunători. 
Tips: menține umiditatea ridicată la nivelul aerului pulverizând periodic frunzele.
Origine/Proveniență: plantele suculente sunt răspândite la nivel global în zonele secetoase.
Apă/ Modul de udare: udă plantele din terariu odată la 2-3 săptămâni cu ajutorul unei pipete. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină directă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunze cu riduri, deshidratate – insuficiență de apă. Tije putrede, moi la atingere, pierdere de frunze – exces de apă și putrefacție. Redu considerabil cantitatea/frecvența de udare.
Tips: în sezonul cald, mai-octombrie, îți recomadăm să scoți planta la un spațiu deschis, balcon, terasă, curte, ferit de razele directe arzătoare de amiază.
Origine/Proveniență: America Centrală.
Apă/ Modul de udare:  păstrează solul mereu umed.
Lumină: lumină directă, lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunze cu deshidratate – insuficiență de apă. Predispunere spre dăunători – acarieni. Inspectează regulat planta. 
Tips: pentru a păstra aspectul stufos al plantei, recomandăm să tundeți și să propagați planta.
Origine/Proveniență: America, Caraibe. 
Apă/ Modul de udare: aplică metoda de uscare totală înainte de următoare udare. Frecvența depinde de condițiile individuale din casă. Verifică mereu solul înainte de a uda Yucca. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: lumină indirectă, lumină directă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: frunzele maro, uscate, încovoiate – insuficiență de apă. Frunze galbene, pierderea frunzelor – exces de apă și putrefacție. 
Tips: îndepărtează frunzele îngălbenite, astfel încât planta să își poată direcționa toată energia către frunzele sănătoase.
Origine/Proveniență: America Centrală / de Sud, India de Vest
Apă/ Modul de udare: udă cu generozitate în rozetă care acționează ca un rezervor și cu moderație pe sol. Asigură-te că în rozetă mereu este apă. În lunile reci înlătură apa din rozetă și udă doar solul, păstrându-l ușor umed. 
Lumină: lumină indirectă. (vezi Sfaturi Generale)  
Semne de îngrijorare: vârfuri uscate, maro – insuficiență de umiditate în aer. Frunze galbene, moi la atingere – exces de apă și putrefacție. 
Tips: dacă aerul din interior este foarte uscat, îi place să fie pulverizată regulat.
Origine/Proveniență: Zanzibar, Kenya, Africa de Est.
Apă/ Modul de udare: udă odată la 2-3 săptămâni după ce te-ai asigurat că solul este uscat în întregime. Poți menține această rutină din aprilie până în septembrie, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. 
Lumină: orice luminozitate. (vezi Sfaturi Generale)
Semne de îngrijorare: pierderea frunzelor, fruze galbene, tije moi – exces de apă și putrefacție. Lăsarea laterală a tijelor, frunze deshidratate – insuficiență de apă. 
Tips: uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o lavetă de textil umedă sau pulverizeaz-o.