Plantele mari de interior au un loc în fiecare casă, fie ca să umple un colțișor gol, să completeze un perete mai înalt sau poate pentru a da o notă excentrică de verde unei camere. Aceste plante pot fi atât copăcei de interior, cum sunt Palmierii, Ficusul sau Yucca, fie plante mari care au atins un grad de maturitate, cum sunt Pasărea Paradisului ori cactusul înalt Euphorbia.
Există ceva cu adevărat unic și ieșit din comun în a avea o plantă de talie mare sub acoperiș. Frunzele mari și pline schimbă instantaneu întregul aspect al unei încăperi. Însă în comparație cu frații și surorile lor mai mici, plantele mari au nevoie de o îngrijire diferită.
PLANTE MARI, GRIJI MAI MICI
Gândește-te la plantele tale ca fiind copiii tăi. Cei mici au nevoie de mai multă atenție decât adolescenții. La fel e și cu plantele. Poate că proporțiile impunătoare ale plantelor mari creează impresia că au nevoie de mai multă îngrijire, deși lucrurile de fapt stau invers.
MAI MARE = MAI REZISTENT LA STRES
Plantele mari au rădăcini mai mari, lăstari mai mari și sunt mai bine fixate în sol. Totodată, au mai multe frunze și un depozit bogat de resurse, iar în caz de stres, își pot permite să piardă câteva frunze, în timp ce plantele mici nu-și prea pot permite acest lux. Această rezervă de energie și nutrienți le permite să nu reacționeze imediat la stres, ci să aibă o zonă tampon de timp pentru a acționa înainte ca stresul să le afecteze.
VOLUMUL SOLULUI VS. SUPRAFAȚA
Cu cât volumul solului este mai mare, cu atât mai multă apă poate fi stocată. Cu cât volumul solului este mai mic, cu atât e mai mare capacitatea apei de a se evapora. Plantele mai mici se vor usca mult mai repede decât plantele mai mari, chiar dacă este același tip de plantă.
Sfaturi de îngrijire pentru iubitorii de plante mari:
Lumină: au nevoie de lumină mai puternică pentru a le ajuta să-și păstreze frunzișul plin. Chiar și soiurile cunoscute pentru toleranța lor la lumină scăzută, cum sunt Snake Plant și ZZ Plant, vor crește mai bine în condiții mai luminoase având în vedere dimensiunea lor.
Apă: În general, plantele mari vor avea nevoie de udări mai puțin frecvente. În funcție de specie, frecvența poate varia de o udare la fiecare 1-4 săptămâni.
Fertilizare: fertilizează după primul an, pentru a te asigura că au toate substanțele nutritive necesare până la următoarea replantare.
Replantare: partea bună e că fiind cultivate în ghivece mari, plantelor de mari dimensiuni le va lua mult mai mult timp ca „să crească din acele recipiente”. Ceea ce înseamnă că nu va trebui să schimbi ghiveciurile în fiecare an, ci poate o dată la fiecare 2-3 ani, în funcție de specie și ritmul de creștere.
Curățare: Plantele mari au în mod special nevoie ca frunzele să fie curățate de praf regulat, întrucât praful împiedică procesul de fotosinteză, respectiv nu se absoarbe lumina soarelui. Folosește un prosop din microfibră sau un burete moale pentru a curăța frunzele plantei.
Propagare: Aveți suficient material vegetal pentru înmulțire datorită maturității plantei, ceea ce le face și ușor de propagat. În așa fel, nici nu vei observa că s-a redus drastic dimensiunea plantei și vei putea înmulți oricâți butași îți dorești.
Din 2017, aducem natura în case și în oficii. Pentru orice întrebări legate de plante sau servicii de înverzire și reabilitare, îți stăm la dispoziție atât online, cât și la Orangeria de pe strada M. Kogălniceanu, 54.
Din dragoste pentru plante,
Floral Soul