Biblioteca de plante

Acacia mimosa este un arbore originar din Australia, cu o creștere rapidă și un frunziș deosebit, de culoare gri argintiu. Florile sale galbene și pufoase au o nuanță intensă ce îmbracă ramurile lungi și emană un parfum delicat. Notele delicate vor parfuma orice spațiu imediat ce apar flori.

APĂ

Copacii de mimoză crescuți în ghivece necesită udare regulată, mai ales în primul an de cultivare.

 LUMINĂ

Îi place să fie în multă lumină, aceasta poate fi chiar și lumina directă a soarelui, dar lăsați planta să se obișnuiască treptat.  Expunerea completă la soare este o condiție fundamentală pentru obținerea de rezultate excelente, precum și udarea regulată (cel puțin o dată pe săptămână în lunile cele mai fierbinți) și niciodată prea abundentă. 

  TIPS

Care este cel mai bun sol pentru cultivarea Mimosa în ghivece? Un substrat compus din sol universal, la care să amesteci un sol de calitate pentru acidofil sau pământ luat din grădină (în părți egale) și lut expandat (creează un strat la baza vasului pentru a favoriza drenarea apei) este ceea ce este nevoie să nu ai probleme în timpul cultivării.
Tăierea are loc după înflorire, deoarece dacă tăiați ramurile iarna, nu va face nici o floare

Aglaonema sunt plante veșnic erbacee. Tulpina este cărnoasă, dreaptă și scurtă, la unele specii ramurile tulpinii la bază. Tulpina este văzută doar la exemplarele adulte, care se formează datorită căderii frunzelor inferioare. Culoarea frunzelor depinde de varietatea și tipul aglaonemului. 

APĂ

Udare abundentă primăvara și vara, de îndată ce solul vegetal se usucă, iarna udarea este redusă: substratul este umezit când trec două zile după ce solul vegetal s-a uscat.
Iubesc umiditatea aerului ridicată. Planta necesită pulverizare regulată în timpul sezonului cald. Iarna, planta trebuie ținută pe un palet cu pietricele umede.

  LUMINĂ

În condiții naturale, planta crește la umbră parțială, prin urmare, în condiții de interior, aglaonema trebuie să ofere umbră parțială. Este imposibil să expui sub razele directe ale soarelui, deoarece pot apărea arsuri pe frunze. Este de dorit ca formele pestrițe să ofere lumină strălucitoare, dar difuză, astfel încât frunzele să nu-și piardă efectul decorativ.

  TIPS

Pentru a crește umiditatea aerului, oala cu aglaonema poate fi așezată pe un palet cu apă și argilă sau pietricele expandate, asigurându-vă că fundul oalei nu atinge apa. Pulverizarea trebuie făcută cu atenție la temperaturi scăzute ale aerului în toamnă și iarnă.

Alocasia sunt plante tropicale uimitoare cu frunze în formă de săgeată extrem de populare, dar cu dorințe speciale.

APĂ

Alocasia Polly se bucură de ședințe săptămânale de udare și de pulverizare frecventă, menținând solul ușor umed, dar nu ud.

 LUMINĂ

Alocasia preferă și se dezvoltă foarte bine în locuri luminoase, însă nu suportă razele directe ale soarelui. 

  TIPS

Un sol excesiv de uscat, poate însemna proliferarea activă a acarienilor. Un semnal de umiditate insuficientă a solului sunt frunzele slabe cu vârfuri uscate. Alocasia este iubitoare de lumină, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Îngălbenirea sau petele pe frunze sugerează că planta a fost supraudată.

Aceste plăntuțe își iau toată apa și nutrienții de care au nevoie prin frunze. De rădăcină se folosesc doar pentru a se prinde de pietre, copaci sau arbuști. Nu sunt pretențioase privind lumina sau temperatura.

APĂ

O scufundare în apă pentru 5-10 minute la temperatura camerei face minuni pentru plantele aeriene. După înmuiere, scutură ușor excesul de apă.

  LUMINĂ

Le place să fie așezate la geamul din baie sau bucătărie (lumină indirectă), iar aburul/umiditatea le va menține fericite!

  TIPS

Plantele aeriene preferă vremea caldă, așa că protejează-le de orice temperaturi mai mici de 10 grade.

Dacă e să alegi planta ideală pentru locuința ta, atunci să fie Anthurium – planta care are cea mai lungă perioadă de înflorire din lume.

APĂ

Se va uda săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecvența udărilor în sezonul rece.

  LUMINĂ

Ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară.

  TIPS

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

Fanii plantelor de interior exotice acordă o atenție specială „Bambusului fericirii”, ceea ce este destul de justificat: atât frumos, cât și neobișnuit, nu prea capricios, „arătat” în Feng Shui și este capabil să reînvie orice cameră.

APĂ

Fixați-l cu pietre sterilizate de orice formă și adăugați apă. Se recomandă schimbarea apei la fiecare 1-2 săptămâni. 

  LUMINĂ

Planta este iubitoare de lumină. Dar se poate usca la lumina directă a soarelui. Prin urmare, nu-l așezați chiar lângă fereastră. Este mai bine să alegeți un loc semi-umbrit pentru bambus, unde să i se ofere lumină difuză. 

  TIPS

Bambusul de interior este considerat o plantă nepretențioasă. Dar trebuie să țineți cont de originea sa tropicală, creând condiții adecvate. Dacă urmați regulile de bază, cultivarea va cauza dificultăți.

Begonia este o plantă perenă, destul de sensibilă la temperaturi scăzute. De aceea, această floare intens colorată, se simte în elementul ei în apartamentele noastre sau pe terase și balcoane. Florile de begonie ating o înălțime de aproximativ 40 cm și ne surprind prin configurația foarte extravagantă.  

APĂ

Și la capitolul udare și umiditate, begonia are tabieturile ei. Begonia are nevoie să fie udată regulat, însă ai grijă ca apa să nu băltească. De aceea, e indicat ca înainte de fiecare udare, să verifici cu degetul gradul de umiditate al solului.

  LUMINĂ

Begoniile iubesc lumina, dar expunerea directă la razele solare le dăunează. O zonă parțial-umbrită, așa cum este un balcon sau o terasă, favorizează mai mult creșterea și dezvoltarea armonioasă a plantei.

  TIPS

Iarna, se recomandă menținerea plantei în repaus vegetativ. De aceea, temperaturile la care poate fi expusă ating maxim 15 °C. În anotimpul geros, locul de pe pervaz nu mai este unul favorabil. Begonia poate îngheța, iar apropierea de calorifer este la fel de dăunătoare pentru că usucă planta.

Micii copaci bonsai sunt o formă de artă fascinantă, care îmbină estetica asiatică și feng-shuiul în casele celor care decid să îi îngrijească.

 

APĂ

Regula de baza este să uzi imediat ce solul este uscat sau semi-uscat. Udă până apa curge prin orificiile de scurgere.

  LUMINĂ

Bonsaii au nevoie de lumină multă, dar nu soare direct, așa că amplasarea lângă o fereastră este benefică.

  TIPS

Bonsaii necesită fertilizare pentru a deveni plante sănătoase și puternice. De asemenea, tunderea este importantă pentru păstrarea copacilor bonsai mici și menținerea formei perfecte. Tăierea de întreținere întărește bonsaiul și încurajează creșterea ramurilor noi.

La fel de festivi ca și alternativele mai înalte, brazii mici sunt o foarte bună alegere atunci când vrei să economisești spațiu. Bonus: îți va ține companie mulți ani înainte.

 

APĂ

Îi place când solul se menține umed între udări. Oferă-i apă când observi că frunzele se pliază pe interior și se lasă în jos. Preferă spațiile cu umiditate înaltă. Îți recomandăm să o pulverizezi de cel puțin trei ori pe săptămână.

  LUMINĂ

Sunt adorabili indiferent dacă îi plasezi în living, pe masă, pe blatul de la bucătărie, pe pervaz, lângă șemineu sau aliniați pe verandă.

  TIPS

Rotește ghiveciul cu câte un sfert de arc atunci când uzi planta ca să te asiguri că toate părțile primesc lumină și cresc uniform.

Bulbii de zambile sunt un cadou al primăverii și pot fi cultivate în suport de sticlă, păstrate în interior pentru a înflori și a răspândi frumusețea lor parfumată.

 

APĂ

Mare atenție să nu supraudați, bulbul trebuie să se mențină uscat, în caz contrar va putrezi.

  LUMINĂ

Mutați recipientul lângă o fereastră care primește lumină indirectă. Când începe să capete culoare, alege un loc plin de soare pentru toată perioadă de înflorire.

  TIPS

De regulă preferă temperaturile răcoroase, la fel ca în aer liber primăvara. Păstrarea lor într-un loc răcoros va prelungi timpul de înflorire. Florile vor ține în medie două săptămâni.

Cactusul este o plantă autonomă și foarte neobișnuită, iar dacă vrei să o incluzi în decorul casei tale – e o idee cum nu se poate mai bună.

APĂ

Oferă-i apă în cantități moderate. O dată la 2/3 săptămâni, verifică solul și adaugă apă doar în cazul în care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Spațiile cu semiubră sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft și într-o zonă mai îndepărată de geam.

  TIPS

În perioada caldă a anului, din mai până în octombrie, o poți muta la balcon, pe terasă sau în grădină, având grijă la razele arzătoare.

Plantele din genul Caladium sunt caracterizate de frunze care par a fi fost pictate de un artist. 

APĂ

Este nevoie să udați planta imediat după ce stratul superior se usucă. În timpul iernii, udarea este redusă la minimum, dar nu trebuie să permiteți solului să se usuce complet. 

  LUMINĂ

Crește bine la umbră deschisă. Un pervaz de vest sau de nord este cel mai potrivit pentru Caladium 

  TIPS

Speciile și soiurile mari pot fi cultivate în aer liber. Sunt plantate în zone umbrite sub arbuști sau copaci. 

Calathea este o plantă care îți lansează multe provocări dacă vrei să o păstrezi radiantă. Acel aspect de frumusețe tropicală de care te îndrăgostești atunci când o vezi are nevoie de multă grijă pentru a fi menținut. 

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de viață, are nevoie de multă lumină. Plaseaz-o în zona unui geam, dar ferește-o de razele arzătoare.

  TIPS

Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal. Calathea necesită umiditate ridicată și umiditate constantă a solului. Cu alte cuvinte, oferă-i condiții asemănătoare junglei și veți fi amândouă fericite.

Aceasta este o plantă erbacee perenă, cu tulpini agățătoare care îți învăluie casa în nuanțe pastelate de violet, albastru sau roz.

APĂ

Tonul este dat de anotimp. În sezonul cald este recomandată udarea florii de 2 ori pe săptămână cu apă menținută la temperatura camerei. Substratul trebuie menținut în permanență reavăn pentru ca planta să se poată hidrata corespunzător. În sezonul rece, ritualul udării suferă mici modificări. Ca în cazul oricărei plante care a intrat în perioada de repaus vegetal, campanula nu are nevoie de udări excesive. În perioada iernii, udare se face rar, astfel încât substratul să fie mai mult uscat decât reavăn. 

  LUMINĂ

Majoritatea plantelor sunt iubitoare de lumină, iar campanula nu face excepție de la regulă. Gingașa floare de clopoțel are nevoie să fie amplasată în spații luminoase. 

  TIPS

Ține cont că administrarea îngrășămintelor se realizează doar pe timpul verii, de două ori pe lună. Iarna trebuie să tai total de pe listă orice plan de fertilizare. 

O plantă destul de ușor de cultivat în interior care va adăuga atât culoare, cât și interes colecției tale de plante.

APĂ

Dacă suprafața solului este uscată, înseamnă că este timpul să udăm. Preferă un nivel ridicat de umiditate, așa că se descurcă extrem de bine în băi, deoarece aburul și căldura de la duș îi priesc.

  LUMINĂ

Plantele Cordyline pot face față unui pic de umbră. Preferă totuși să trăiască în multă lumină, dar să nu fie direct expusă la soare excesiv de mult timp.

  TIPS

Vârfurile maro pot fi o consecință a supraudării sau subudării, fluorul din apa de la robinet sau prea puțină umiditate. Verifică solul, folosește apă distilată/filtrată și un umidificator, dacă e cazul.

Un citrus aduce bucurie maximă în casă, datorită florilor sale parfumate, calităților decorative și beneficiilor.

APĂ

Menține substratul reavăn. Udă dimineața sau seara în perioada caldă a anului, o dată la 2-3 zile, cu apă la temperatura camerei. 

  LUMINĂ

Suportă și locurile umbroase, însă ca să facă fructe are nevoie de lumină naturală și de soare. 

  TIPS

Rădăcinile sale trebuie să respire, de aceea nu trebuie ținut în ghiveci de plastic, ci doar în ghivece de teracotă sau lemn.

Crăciuneilor, pesemne, le plac foarte mult sărbătorile, pentru că anume atunci își scot la iveală tot ce au mai frumos – clopoței în nuanțe variate.
În perioada caldă a anului planta nu este în etapa de înflorire.

APĂ

Crăciuneii sunt plante suculente care pot trăi până la 100 de ani! În perioada caldă se recomandă udarea odată la 2 săptămâni, în perioada rece (înfloririi) se recomandă udarea moderată odată pe săptămână. 

  LUMINĂ

Îi place lumina și preferă să nu fie mutat de colo-colo, pentru că de altfel nu va înflori. 

  TIPS

Nu-i place când solul e uscat și încălzitoarele sunt aproape.  

Crotonul este o plantă de interior ușor de cultivat, cunoscută pentru frunzișul său pestriț acoperit cu pete verzi, stacojii, portocalii și galbene.

APĂ

Croton dorește să fie udat regulat. Păstrează solul ușor umed din martie până în septembrie. Udă mai rar din octombrie până în februarie, fără ca solul să se usuce complet.

  LUMINĂ

Așază crotonul într-o locație însorită. Dacă primește prea puțină lumină, frunzele sale noi vor fi mai puțin colorate.

  TIPS

Frunzele de croton sunt magneți de praf. Șterge ușor frunzele cu o cârpă umedă de două ori pe lună pentru a le menține curate și fără praf. Dacă umiditatea e scăzută în casă, pulverizează frunzele o dată pe săptămână sau păstrează o tavă cu pietriș umed lângă plantă.

Cu capacitatea sa de a trăi sute de ani, palmierul sago este o plantă de interior robustă și rezistentă, dar și o doză impresionantă de dramă preistorică.

APĂ

Se udă ori de câte ori solul se simte uscat la atingere, dar mare atenție la udarea, apa nu trebuie să nimerească și pe coroană. 

  LUMINĂ

Crește cel mai bine în lumină puternică, fără razele directe a soarelui.

  TIPS

Se tunde numai dacă frunzele au devenit complet maronii. Păstrează frunzele îngălbenite intacte. S-ar putea să nu arate frumos, dar încă absorb nutrienți pentru plantă. 

Dafinul este o plantă folosită atât în scop ornamental, cât și aromatic, fiind un decor minunat și rezistent.

APĂ

În zilele călduroase udarea se face din abundență, iar iarna foarte rar și în cantități mici. Substratul de pământ din ghiveci trebuie să fie mereu reavăn, fără a fi îmbibat cu apă.

  LUMINĂ

Expunerea la o fereastră orientată spre sud sau spre vest este optimă atunci când dafinul este cultivat în interior.

  TIPS

Iarna trebuie așezat în locuri răcoroase, în holuri, spații adăpostite. Noaptea temperatura nu trebuie sa scadă sub 10 grade, nu rezistă la temperaturi scăzute.

O plantă minunată pentru cei cărora le plac frunzele variegate și vibe-ul tropical.

APĂ

Asigură-te că partea superioară a solului este complet uscată înainte de a uda.

  LUMINĂ

Se descurcă bine în condiții umbroase, dar apreciază lumina strălucitoare în timpul lunilor de iarnă. Va prefera partea orientată spre lumină, rotește-o periodic.

  TIPS

Planta este considerată toxică pentru oameni și animale. Seva sa este considerată toxică. Spală-te mâinile după tăiere

Dacă-ți cauți o plantă ideală de apartament, să știi că ai găsit-o deja. Înaltă, elegantă și cu frunziș tropical, Dracena e visul oamenilor mereu grăbiți.

APĂ

Oferă-i apă în cantități moderate. O dată la 2/3 săptămâni, verifică solul și adaugă apă doar în cazul în care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Spațiile cu semiubră sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft și într-o zonă mai îndepărată de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o.Fiind considerată toxică, trebuie să fii precaut(ă) atunci când este la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.

Dacă dorești să instalezi o atmosferă tropicală de vacanță acasă, nicio plantă nu bate palmierul Areca cu frunzele sale elegant arcuite.

APĂ

Se va uda săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecvența udărilor în sezonul rece. Pulverizează frunzele săptămânal pentru a nu se usca. Nu tolerează umiditatea extrem de redusă a aerului din casă.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară. Greșeli de îngrijire: supraudarea și neasigurarea unui drenaj bun. Alege un ghiveci bine drenat și permite părții de sus a solului să se usuce între udări. 

Eucaliptul este asociat în primul rând ca un copac în care trăiesc mereu koala. Cu toate acestea, nu numai aceste animale apreciază proprietățile largi ale acestei plante.

APĂ

Se recomandă udarea în cantități mici în fiecare zi. În plus, este bine să fertilizați planta în timpul sezonului de creștere.

  LUMINĂ

Pentru o dezvoltare adecvată, eucaliptul are nevoie de un loc însorit și cald. În timpul primăverii și verii, poate fi pus pe o terasă sau balcon, asigurându-se în același timp că are acces la lumina soarelui cât mai mult timp posibil.

  TIPS

Un alt pas important de îngrijire este tăierea regulată a plantei. Eucaliptul, indiferent de soi, este un copac și va crește înclinat dacă nu este tăiat.

O plantă viguroasă ale cărei detalii amintesc de aspectul unui coral și, cel mai important, fără standarde foarte ridicate în procesul de îngrijire.

APĂ

Cel mai bine e să folosești metoda „udare și uscare” și să lași solul să se usuce complet între udări. Udă mai puțin în timpul iernii.

  LUMINĂ

Preferă lumina completă a soarelui, dar se va descurca bine la umbră parțială dacă este necesar.

  TIPS

Trebuie plantată în ghiveci cu gaură de scurgere și excesul de apă din farfurie mereu îndepărtat, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

O plantă de interior cu creștere rapidă, foarte rezistentă, care preferă „puțină odihnă” în timpul iernii.

APĂ

Udă solul în profunzime și permite uscarea parțială între udări. Frunzele vor da de știre că e udată în exces, prin îngălbenire și cădere.

  LUMINĂ

Ca plantă de interior, se bucură de cantități mari de lumină indirectă, așa că asigură-te că poți oferi cel puțin 6 ore de lumină pe zi.

  TIPS

Rotește-o săptămânal cu câte o pătrime pentru a o menține plină și simetrică.

Într-un ghiveci sau suspendată într-un agățător modern de tip macrame, feriga Boston este un companion minunat în bucătărie sau în camera de baie.

APĂ

Îi place când solul se menține umed între udări. Oferă-i apă când observi că frunzele se pliază pe interior și se lasă în jos. 

  LUMINĂ

Cel mai important este să îi asiguri climatul ideal de creștere: umiditate și lumină indirectă. Suferă de la lumină directă sau prea puțină lumină. 

  TIPS

Preferă spațiile cu umiditate înaltă. Îți recomandăm să o pulverizezi de cel puțin trei ori pe săptămână. Rotește ghiveciul cu câte un sfert de arc atunci când uzi planta ca să te asiguri că toate părțile primesc lumină și cresc uniform.

Cui îi plac plantele stufoase, să-și ia un ficus. În schimbul unei guri de apă, te va răsplăti cu o abundență de frunze verzi și lucioase.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece. Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.

  LUMINĂ

Poate fi poziționată în spații cu diferită luminozitate. Dar vei observa creștere mai rapidă, dacă va fi plasată într-un loc cu lumină.

  TIPS

Rotește planta de fiecare dată când o uzi, schimbându-i poziția, pentru a-i asigura o creștere uniformă. Aceasta crește mereu spre lumină.

Acesta este bonsaiul perfect pentru începători – viguros, rezistent și o adevărată plăcere să-l privești.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece. Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.

  LUMINĂ

Poate fi poziționată în spații cu diferită luminozitate. Dar vei observa creștere mai rapidă, dacă va fi plasată într-un loc cu lumină.

  TIPS

Rotește planta de fiecare dată când o uzi, schimbându-i poziția, pentru a-i asigura o creștere uniformă. Aceasta crește mereu spre lumină.

În crearea unui efect de urban jungle, Ficusul lyrata nu trebuie să-ți lipsească. Datorită frunzelor largi, îți va oferi senzația că natura e la ea acasă, adică la tine acasă.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece. Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.

  LUMINĂ

Poate fi poziționată în spații cu diferită luminozitate. Dar vei observa creștere mai rapidă, dacă va fi plasată într-un loc cu lumină.

  TIPS

Rotește planta de fiecare dată când o uzi, schimbându-i poziția, pentru a-i asigura o creștere uniformă. Aceasta crește mereu spre lumină.

Datorită mărimii compacte și îngrijirii ușoare, Fittonia se încadrează minunat în orice anturaj, pe o masă de birou, pe rafturile mobilierului sau pe masa de bucătărie.

APĂ

Îi place când solul rămâne umed, chiar și până la următoarea udare. Oferă-i apă, în special, când frunzele acesteia sunt lăsate în jos.  Deși se va ofili și aproape că „va leșina”, asta înseamnă că tot de ce are nevoie e o gură de apă. Imediat după ce îi potolești setea, își va reveni subit.

  LUMINĂ

Spațiile cu semiubră sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft și într-o zonă mai îndepărată de geam.

  TIPS

Rotește planta de fiecare dată când o uzi, schimbându-i poziția, pentru a-i asigura o creștere uniformă. Aceasta crește mereu spre lumină.

Cu frunze groase și suculente care rețin apa, aceste plante mici și durdulii nu sunt doar cele mai sigure pentru animalele de companie, dar și extrem de adorabile.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de viață, are nevoie de multă lumină. Plaseaz-o în zona unui geam, dar ferește-o de razele arzătoare. Lumină multă – Hoya este veselă. Lumină puțină – Hoya este foarte tristă.

  TIPS

Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.

Dacă ești în căutarea unei plante de casă cu o personalitate puternică, indiferent dacă se cațără în grădină sau se agață pe rafturi în interior, această plantă e Iedera Englezească.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Spațiile cu semiubră sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft și într-o zonă mai îndepărată de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o.

Una dintre cele mai impresionante specii agățătoare pe care le poți planta cu ușurință în grădină. Mereu surprinde cu latura sa estetică, chiar și iarna!

APĂ

Este o plantă rezistentă la secetă dar care se dezvoltă foarte bine când are o umiditate optimă.

  LUMINĂ

Se dezvoltă cel mai bine într-un loc parțial umbrit. Suportă bine și locurile luminoase.

  TIPS

Tăierile se pot face pentru întreținere la începutul primăverii. Plantată direct în pământ, va rezista peste iarnă. Iedera nu necesită îngrijiri speciale, fiind destul de rezistentă la diverse condiții de mediu, boli sau dăunători.

Un palmier veșnic verde cu o personalitate tropicală, care își etalează tot ce are mai frumos atât pe terase și balcoane, cât și în holuri, dormitoare sau săli de conferință.

APĂ

Se descurcă bine cu udări ocazionale, dar complete. Lasă cei doi centimetri de sus a solului să se usuce și apoi udă bine.

  LUMINĂ

Va fi cel mai fericit în interior dacă poate primi lumină puternică, indirectă, cum ar fi lângă o fereastră orientată spre sud sau nord.

  TIPS

Tinde să crească în direcția din care primește lumină, așa că este o idee bună să rotești planta ocazional.

Lithops e una dintre cele mai unice plante de apartament pe care le poți cultiva. Datorită aspectului său funky, trezește mult interes și curiozitate.

APĂ

Mare grijă la udare. Dacă planta are un aspect ferm şi nu prezintă zbârcituri, înseamnă că nu trebuie udată. 

  LUMINĂ

Așază planta în locuri luminoase și asigură-i, pe timpul iernii, o temperatură de minim 10 grade Celsius.

  TIPS

Nu este nevoie să fertilizăm litopii deoarece sunt obișnuiți să trăiască în soluri sărace. În climatul lor nativ, au două perioade de repaus. Când o creștem ca plantă de apartament, e important să înțelegem că acest repaus este normal și să-i înțelegem ciclul de creștere. 

Monstera este bine cunoscută pentru frunzele sale elegant perforate și pentru capacitatea sa de a transforma orice spațiu în unul de admirat.

APĂ

Se va uda săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecvența udărilor în sezonul rece. Pulverizează frunzele săptămânal pentru a nu se usca. Nu tolerează umiditatea extrem de redusă a aerului din casă.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară.

De dimensiuni mai mici, această Mini Monstera îți va completa frumos orice încăpere în care o vei amplasa.

APĂ

Se va uda săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecvența udărilor în sezonul rece. Pulverizează frunzele săptămânal pentru a nu se usca. Nu tolerează umiditatea extrem de redusă a aerului din casă.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară.

Cu un aspect foarte distinctiv, adorăm această Monstera pentru găurile sale neregulate și frunzele ușor încrețite.

APĂ

Se va uda săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecvența udărilor în sezonul rece. Pulverizează frunzele săptămânal pentru a nu se usca. Nu tolerează umiditatea extrem de redusă a aerului din casă.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Ferește planta de curenții de aer reci sau fierbinți care provin de la aerul condiționat, încălzitoare sau de afară.

Musa creează un efect exotic în încăperi, cu puțin efort. Te va impresiona creșterea sa rapidă, iar o dată pe săptămână te va încânta cu o frunză nouă.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece. Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de viață, are nevoie de multă lumină. Plaseaz-o în zona unui geam, dar ferește-o de razele arzătoare.

  TIPS

 În perioada mai rece, redu frecvența udărilor și păstrează suprafața substratului uscată între udări. Controlează periodic frunzele de păduchi și păianjeni.

Poți invita în casa ta acel stil de viață mediteranean fermecător, de pe litoral, cu un măslin de interior.

APĂ

Măslinul e obișnuit cu seceta, așa că nu trebuie udat des. Nu suportă ca rădăcinile să fie continuu în apă și nu tolerează umiditatea crescută.

  LUMINĂ

Măslinii au nevoie de cel puțin șase ore pe zi de soare. O fereastră însorită, orientată spre sud, este ideală.

  TIPS

Pentru o bună dezvoltare a măslinului, alege un ghiveci de dimensiuni mari. Folosește un recipient cam cu un sfert mai mare în diametru decât cel inițial.

Pentru a crește o orhidee, trebuie să gândești ca o orhidee. Elegantă, delicată și una dintre cele mai admirate plante din lume.

APĂ

Atunci când uzi orhideea, ud-o abundent. Apa în exces trebuie să iasă prin orificiile din partea de jos a ghiveciului. Ideală este apa de ploaie curată.

  LUMINĂ

Orhideele trebuie ținute lângă o fereastră orientată spre sud sau est, dacă este posibil. Au nevoie de multă lumină, dar nu directă.

  TIPS

Vasul în care se dezvoltă orhideea trebuie să fie transparent, astfel încât și rădăcinile plantei să beneficieze de lumina solară.

Trunchiul decorativ încununat de frunziș face din Pakira un copac ornamental plin de personalitate.

APĂ

Croton dorește să fie udat regulat. Păstrează solul ușor umed din martie până în septembrie. Udă mai rar din octombrie până în februarie, fără ca solul să se usuce complet.

  LUMINĂ

Pachira nu suportă expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui, însă vegetează bine în locurile luminoase sau semiumbrite

  TIPS

Dacă frunzele devin galbene, înseamnă că primește prea multă lumină. Rotește din când în când planta – are tendința să crească după lumină

O plantă de interior excelentă pe care o poți împărți cu prietenii sau familia, căci crește rapid, dezvoltă mulți pui și e foarte ușor de propagat.

APĂ

Poate fi poziționată în spații cu diferită luminozitate. Dar vei observa creștere mai rapidă, dacă va fi plasată într-un loc cu lumină.

  LUMINĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  TIPS

Ține planta mai departe de curenții de aer reci sau fierbinți, care provin de la aerul condiționat, radiator, de afară.

Există aproape 500 de specii de Philodendron și mult mai multe subspecii cu aspecte diferite.

APĂ

Recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Încearcă să eviți udarea excesivă căci nu-i place deloc.

  LUMINĂ

Va prospera în lumină indirectă puternică. Sunt de evitat locurile cu lumină slabă sau soare direct.

  TIPS

Dacă observați că frunzele cad, ar putea fi un indiciu că nu udați corect Philodendronul. Nu uităm să ștergem frunzele cărnoase de praf. 

Există aproape 500 de specii de Philodendron și mult mai multe subspecii cu aspecte diferite.

APĂ

Recomandăm să o uzi când primii 2 cm de la suprafață s-au uscat. Încearcă să eviți udarea excesivă căci nu-i place deloc.

  LUMINĂ

Evită razele directe de soare. Variegația este sensibilă și predispusă spre arsuri, dar asigură-te că planta are suficientă lumină. Lipsa luminii adecvate va duce la pierderea variegației. 

  TIPS

Dacă observați că frunzele cad, ar putea fi un indiciu că nu udați corect Philodendronul. Nu uităm să ștergem frunzele cărnoase de praf. 

Rozmarinul este o plantă perenă, nativă zonei mediteraneene, care face parte din familia de mentă Lamiaceae. Numele se trage din limba latină, ros marinus adica roua mării. 

APĂ

În ceea ce privește udarea si luând în calcul că rozmarinul preferă un sol bine drenat, vom uda planta numai atunci când pământul este bine uscat. 

  LUMINĂ

În privința luminii solare, planta are nevoie de minim 6 ore de lumină pe zi, într-un spațiu bine aerat.

  TIPS

Este recomandat ca solul să fie nisipos pentru o bună drenare, dar se poate planta și într-un sol ușor cleios. În timpul sezonului ploios trebuie să-i asigurăm o bună drenare. 

Astăzi Poinsettia servește ca element decorativ peste tot, de la verandele caselor până la mesele de sărbătoare. O plantă îndrăzneață și distinctă, cu frunze care se colorează de Crăciun. 

*Planta este de sezon și are un ciclu de viață scurt.

APĂ

Îi place când solul se menține umed între udări. Oferă-i apă când observi că frunzele se pliază pe interior și se lasă în jos.

  LUMINĂ

Are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra vigoarea. Plaseaz-o lângă geam, dar nu în lumina directă a razelor arzătoare.

  TIPS

Rotește ghiveciul cu câte un sfert de arc atunci când uzi planta ca să te asiguri că toate părțile primesc lumină și cresc uniform.

O plantă cu un aspect inedit, perfectă pentru interioarele moderne, care poate fi găsită pe lista celor mai ușor de îngrijit suculente.

APĂ

Udarea plantei se face cu cantități mici de apă, la intervale mai mari de timp și numai când pământul se usucă.

  LUMINĂ

Cât mai multă lumină, cât mai multă creștere. Fiindcă vine din zonele însorite, va aprecia să fie așezată într-un loc luminos cu multă lumină directă. 

  TIPS

Reduceți fertilizarea în timpul iernii.

Dacă-ți mai scapă uneori să uzi plantele, să știi că Sansevieria e foarte iertătoare – poate fi ignorată timp de o lună și nu i se va înâmpla nimic.

APĂ

Oferă-i apă în cantități moderate. O dată la 2/3 săptămâni, verifică solul și adaugă apă doar în cazul în care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Poate fi poziționată în spații cu diferită luminozitate. Dar vei observa creștere mai rapidă, dacă va fi plasată într-un loc cu lumină.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o. Sansevieria se laudă cu capacități excepționale de curățire și purificare a aerului. Crede-ne pe cuvânt, îți dorești așa o plantă în dormitor.

Schefflera este un gen minunat de arbuști și copaci, cunoscut pentru frunzele palmate atractive care imită forma unei umbrele.

APĂ

Udă Schefflera atunci când 75% din partea de sus a solului este uscată. Udă până când apa se scurge prin găurile de drenaj și aruncă apa acumulată în farfurie.

  LUMINĂ

Preferă lumina indirectă puternică, dar poate tolera și condiții de lumină mai scăzută. Rotește planta o dată pe lună.

  TIPS

Schefflera preferă un mediu umed. Crește umiditatea prin pulverizarea frecventă, plasând un umidificator în apropiere sau folosind o tavă cu apă și pietricele.

Renumită pentru rezistența sa și îngrijirea minimă, Pothos e o alegere bună pentru oricine nu are experiență în plantele de apartament.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Spațiile cu semiubră sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft și într-o zonă mai îndepărtată de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o. Frunzele trebuie pulverizate frecvent. Dacă observi că frunzele se apleacă sau cad, poate fi un semn de supraudare. Scindapsus nu poate supraviețui în sol îmbibat cu prea multă apă. Tunde-l pentru a încuraja formarea de noi lăstari laterali care mențin planta stufoasă și aspectul plin.

Spathiphyllum este imbatabilă atunci când vine vorba de purificarea aerului, iar varietatea mărimilor o face perfectă pentru orice colț al spațiului: mobilier sau pardosea.

APĂ

Îi place când solul rămâne umed, chiar și până la următoarea udare. Oferă-i apă, în special, când frunzele acesteia sunt lăsate în jos. Îi place să aibă un sol ușor umed, iar un duș scurt o va face să creadă că s-a întors în pădurea tropicală, căci de acolo vine, din pădurile Americii de Sud.

  LUMINĂ

Spațiile cu semiubră sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft și într-o zonă mai îndepărată de geam.

  TIPS

Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.

În timp ce admiri această plantă decorativă fantastică când ești la birou sau acasă, să știi că ea încontinuu muncește din greu – convertind, pentru tine, toxinele din aer în oxigen.

Ferigile Staghorn sunt niște frumuseți epifite. Montate pe o placă sau atârnate de un perete, sunt opere de artă vii.

APĂ

Udați o dată pe săptămână în perioadele uscate și calde ale anului și o dată la două până la trei săptămâni în lunile mai reci. Răspunde bine la pulverizare și apreciază spațiile umede.

  LUMINĂ

Are nevoie de lumină puternică, indirectă sau difuză pentru a se dezvolta, dar protejată de razele dure ale soarelui direct.

  TIPS

Nu udați peste frunziș pentru a nu predispune planta la pete negre, care e o boală fungică.

Pasărea Paradisului sau Strelitzia, toate denumirile acestei plante sună la fel de exotic și, inevitabil, îți vor transforma spațiul într-un paradis colorat.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece. Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de viață, are nevoie de multă lumină. Plaseaz-o în zona unui geam, dar ferește-o de razele arzătoare.

  TIPS

În sezonul cald, mai-octombrie, îți recomadăm să scoți planta la un spațiu deschis, balcon, terasă, curte, ferit de razele directe. 

O plantă versatilă care se descurcă foarte bine în orice spațiu și îl înfrumusețează cu frunzele sale spectaculoase în formă de perle.

APĂ

Fiind o plantă suculentă, recomandăm udarea o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă nu știi cât de des să o uzi, observă când frunzulițele par ușor deshidratate.

  LUMINĂ

Preferă zonele luminate din casă, unde lumina bate indirect, dar se descurcă și în lumină directă pe un pervaz.

  TIPS

Taie șiragurile uscate sau cele care și-au pierdut din frunze pentru un aspect sănătos.

Cele mai comune probleme: udare în exces, lumină insuficientă, lipsa găurilor de drenaj, prea mult îngrășământ sau așezarea în soare fierbinte, direct.

Un aspect ispititor al suculentelor este că nu te poți abține să nu le atingi. Dacă ești pe punctul de „a adopta” o asemenea plantă, e cu siguranță cea mai bună alegere.

APĂ

Oferă-i apă în cantități moderate. O dată la 2/3 săptămâni, verifică solul și adaugă apă doar în cazul în care acesta este uscat. În perioada caldă, se udă mai generos, când observi că pământul din ghiveci s-a uscat. Toamna târziu sau iarna, se udă mai rar, odată pe lună. Udatul în exces și solul îmbibat în apă este cel mai frecvent motiv de a o pierde.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de viață, are nevoie de multă lumină. Plaseaz-o în zona unui geam, dar ferește-o de razele arzătoare.

  TIPS

În sezonul cald, mai-octombrie, îți recomadăm să scoți planta la un spațiu deschis, balcon, terasă, curte, ferit de razele directe

Cu aspect agățător sau căzător, Syngonium este planta care va aduce un plus de prospețime și luminozitate în casa ta.

APĂ

Se va uda săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu frecvența udărilor în sezonul rece.

  LUMINĂ

Spațiile semiumbrite sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft sau într-o zonă mai depărtată de geam.

  TIPS

Nu necesită îngrijire specială, ci doar una de bază. Menține umiditatea ridicată la nivelul aerului pulverizând periodic frunzele. S-ar putea să dramatizeze un pic atunci când e însetată, lăsând să cadă foarte tare frunzele în jos. După ce o vei fi udat, va dura câteva zile să-și revină. Cert e că, cu o plantă Syngonium în casă e întotdeauna ușor de respirat.

Terariul cu plante suculente este o „căsuță” în miniatură pentru plante și poate fi un decor atractiv pentru orice fel de încăpere sau un cadou inspirat pentru orice ocazie.

APĂ

Oferă-i apă în cantități moderate. O dată la 2/3 săptămâni, verifică solul și adaugă apă doar în cazul în care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de viață, are nevoie de multă lumină. Plaseaz-o în zona unui geam, dar ferește-o de razele arzătoare.

  TIPS

În sezonul cald, mai-octombrie, îți recomandăm să scoți plantele la un spațiu deschis, balcon, terasă, curte, ferit de razele directe. Printre trăsăturile terariilor cu plante suculente se numără faptul că rezistă săptămâni întregi fără apă, se îngrijesc extrem de ușor și nu au dăunători, rezistă la diferențe mari de temperatură și suportă dacă sunt neglijate perioade lungi de timp.

Cu siguranță una dintre cele mai neobișnuite și renumite plante carnivore din lume, care este cultivată pentru modul dramatic în care își prinde prada. 

*Planta își lasă tot frunzișul în perioada rece și intră în stare de hibernare sau repaus. Primăvara devreme vei observa frunzulițe noi.

APĂ

Îi place ca solul să fie menținut umed în permanență (aproape mlaștinos). Utilizează doar apă distilată sau de ploaie, nu suportă săruri în apă. Redu cantitatea de apă în perioada de hibernare.

  LUMINĂ

Soare din belșug, cam asta își dorește. Are nevoie de 12 ore de lumină puternică indirectă zilnic.

  TIPS

Este o plantă carnivoră care se hrănește cu insecte (chiar și cele mai rapide) și păianjeni, pe care îi atrage cu nectar dulce. Dacă nu produce capcane, este posibil să nu primească suficientă apă.  E important să nu exagerăm cu hrănitul și să nu umplem capcanele. 

Planta Yucca este o mare captatoare-de-atenție și e foarte rezistentă, ceea ce e un combo perfect pentru o plantă de interior.

APĂ

Adaugă apă săptămânal, verificând dacă 2 cm din partea de sus a solului este uscat. Redu cantitatea apei în sezonul rece.

  LUMINĂ

Pentru un aspect plin de viață, are nevoie de multă lumină. Plaseaz-o în zona unui geam, dar ferește-o de razele arzătoare.

  TIPS

Îi place senzația de fresh, de aceea stropește-o cu apă săptămânal. Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să o uzi în exces.
Alege un loc pentru Yucca ce nu va fi la îndemâna copiilor mici și animalelor de companie. Îndepărtează frunzele îngălbenite, astfel încât planta să își poată direcționa toată energia către frunzele sănătoase.

La fel de colorată și exotică ca verii său, Vriesea este pur și simplu o plantă uimitoare, pură pasiune cu vibe latinesc.

APĂ

Udă cu generozitate în rozetă care acționează ca un rezervor și cu moderație pe sol.

  LUMINĂ

Lui Vriesea îi place un punct luminos, dar nu în plin soare. Așezați-o în fața unei ferestre bine expuse, dar protejând-o de soarele direct

  TIPS

Dacă aerul din interior este foarte uscat, îi place să fie pulverizată regulat.

Alege ZZ plant dacă dispui de puțin timp pentru a îngriji de plante. Zamioculcas îți va solicita puțină atenție, însă te va bucura cu o prezență „veșnic verde”.

APĂ

Oferă-i apă în cantități moderate. O dată la 2/3 săptămâni, verifică solul și adaugă apă doar în cazul în care acesta este uscat.

  LUMINĂ

Spațiile cu semiubră sunt perfecte. Se va simți bine pe masa de birou, pe un raft și într-o zonă mai îndepărată de geam.

  TIPS

Uneori sau mai des, dar nu uita, șterge-i frunzele cu o bucată de textil umed sau pulverizeaz-o.