Design-ul biofilic: ce este și de ce contează?
Petrecem o bună parte din viețile noastre între patru pereți, acasă sau la birou, separați de natură, transformându-ne ușor într-o „generație de interior”. Totodată, începem să conștientizăm și să simțim cât de mult ne poate afecta starea de spirit, spațiul ce ne înconjoară. Pe măsură ce înaintăm tot mai mult spre orașe și petrecem tot mai mult timp în interior, interacțiunea noastră cu natura se diminuează. Design-ul biofilic este o abordare contemporană care încearcă să valorifice sistemele naturale în mediul construit de oameni.

Concept
Noţiunea de design biofilic (en: biophilic design) pornește de la conceptul de „biofilie”, ce s-ar traduce ca iubire față de tot ce este viu. Etimologic, derivă din grecescul philos – dragoste, iubire, lumină și bios – viaţă. Este un termen popularizat de biologul american Edward O. Wilson în anii 1980, când a observat cum creșterea ratelor de urbanizare duc la o deconectare de lumea naturală. Biofilia are o importanță tot mai mare pentru sănătatea și bunăstarea noastră în mediul construit.

Pe scurt: ce înseamnă design biofilic?
Ideea din spatele acestui concept este de a imprima spațiului interior o conexiune cât mai puternică cu natura, mai ales în spațiile urbane, ca să fim mai relaxați, mai sociabili, mai creativi, mai umani. Se renunță, astfel, la beton și se pune accent pe materiale și texturi naturale, modele și forme pe care le recunoaștem din natură, creare de cadre care să imite mijlocul naturii, iluminat natural și, desigur, multe plante vii.

5 moduri prin care poți integra designul biofilic în spațiul tău:
- Alege mobilier din materiale naturale, așa cum este bambusul, lemnul, piatra sau ratanul pentru umanizarea spațiului. În interior, se pot crea diferite decorațiuni, cum sunt fântâni care recreează sunetul apei sau materiale naturale ce reproduc sunetul frunzelor.
- Maximizează lumina naturală pentru a ridica starea de spirit. Mobilierul trebuie amplasat în așa fel încât să nu împiedice pătrunderea luminii în încăpere.
- Adaugă texturi și nuanțe ce le pot imita pe cele pe care le observi în natură.
- Utilizează culorile care se găsesc cel mai des în natură: verde, galben și albastru.
- Probabil cea mai ușoară cale de a aduce un element de design biofilic este de a umple casa cu elemente verzi: multe plante în ghiveci, pereți verzi, acvarii sau poate o fereastră către grădina exterioară.

Beneficii
Încorporarea elementelor directe sau indirecte ale naturii în mediul construit a fost demonstrat prin cercetări că reduce stresul, nivelul tensiunii arteriale și ritmul cardiac, crescând în același timp productivitatea, creativitatea și aprecierea de sine.
Toți ne simțim mai bine atunci când avem mai multă natură în viața noastră. Designul biofilic recunoaște acest adevăr și ne ajută să facem spațiile noastre interioare, clădirile și chiar orașele mult mai verzi și mult mai puțin gri.
Din 2017, aducem natura în casele și în oficiile oamenilor. Pentru orice întrebări, suntem la dispoziția ta atât online, cât și la Orangeria de pe strada M.Kogălniceanu, 54.
Din dragoste pentru plante,
Floral Soul