Blog

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about what services you provide.

david-clode-9RSwN-LjE10-unsplash

Cum îngrijim plantele toamna? Sfaturi & checklist

Chiar dacă sunt în interior, plantele simt și observă schimbarea anotimpurilor. Pe măsură ce zilele se scurtează și pornim centrala termică, plantele noastre încep să-și schimbe obiceiurile de creștere. Temperaturile mai joase le determină să fie mai puțin active și să se pregătească de hibernare. Unele specii se pot descurca mai bine decât altele în aceste condiții. Pentru a le ușura tranziția, este important să ne ajustăm rutina de îngrijire.

1. E timpul să aducem plantele în interior

Cel mai bine este să aducem plantele înăuntru la începutul toamnei, înainte de a începe să se răcească. Lăsarea lor în frig prea mult timp le-ar putea face tranziția și mai grea. De asemenea, inspectăm frunzele și solul după semne lăsate de dăunători pentru a evita orice infestare majoră. Curățăm toate frunzele moarte și inflorescențele. Este normal ca frunzele sau vârfurile să înceapă să se îngălbenească.Să nu ne panicăm. Pur și simplu le îndepărtăm.

2. Mai aproape de geam, mai multă lumină

Zilele sunt din ce în ce mai scurte, iar asta înseamnă mai puțină lumină solară pentru plantele noastre. Le putem așeza pe sau lângă ferestrele însorite orientate spre sud, pentru a primi o cantitate suficientă de lumină naturală, dar și să le ștergem regulat praful de pe frunze. Dacă nu aveți ferestre orientate spre sud, puteți încerca lumina artificială suplimentară.

3. Udăm mai rar

Un bun semnal pentru plante de a-și începe perioada de repaus este cantitatea redusă de apă pe care o primesc toamna. Majoritatea plantelor de apartament nu au nevoie de apă la fel de mult în timpul rece, căci se evaporă mai greu din sol. În consecință, există un risc mult mai mare de a le uda în exces în această perioadă. Așadar, să avem mare grijă să nu exagerăm și să lăsăm solul să se usuce mai mult decât în mod normal.

4. Mai multă umiditate

Pornirea căldurii în calorifere înseamnă aer mai uscat în casele noastre – ceea ce nu este tocmai bine pentru plante. Și pentru că majoritatea provin din clima tropicală, pot suferi. Vârfurile și marginile frunzelor maro sunt un semn sigur că aerul este prea uscat pentru ele. O modalitate este gruparea lor după specie, dar și folosirea unui umidificator, care este confortabil atât pentru plante, cât și pentru noi.

5. Renunțăm la îngrășământ

Din motiv că se pregătesc să intre în repaus, nu recomandăm să fertilizați plantele toamna, dar nici nu vă opriți brusc. Odată ce temperaturile încep să se răcească, reduceți cantitatea de îngrășământ la jumătate, pentru a preveni șocul schimbărilor sezoniere. Apoi, treptat, opriți în cele din urmă fertilizarea în toamnă.

6. Transplantăm doar dacă este necesar

Dacă am ratat ocazia de a transplanta primăvara, mai bine nu o facem toamna. Transplantarea stimulează o nouă creștere și nu ne dorim să facem acest lucru chiar înainte de repausul lor. Deși dacă solul se usucă în mod constant și planta suferă, e un semn legat de rădăcini. Acesta ar fi singurul motiv pentru a transplanta plantele toamna. Mutarea într-un recipient mai mare le vor oferi mai multe șanse de a supraviețui iernii.

7. Cât mai departe de curenții de aer

Atunci când alegem un loc unde să le așezăm, să luăm în calcul temperatura. Temperatura ideală pentru a menține plantele sănătoase este între 15-23°C. Dacă odaia în care le păstrăm e mai rece, atunci putem adăuga un încălzitor. Plantele de interior urăsc curenții de aer, fie fierbinți sau reci. Deci, să luăm aminte să le așezăm cât mai departe de șeminee, calorifere, guri de aerisire sau chiar uși exterioare.


Sperăm că acest articol ți-a adus puțină inspirație în abordarea ta de a pregăti plantele pentru lunile mai întunecoase ale anului.


Întreabă-ne orice despre plante. Îți stăm la dispoziție atât online, cât și la Orangeria de pe strada M. Kogălniceanu, 54.