Blog

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about what services you provide.

pierre-ricadat-HK1Ev9nyLdM-unsplash

Cum avem grijă de plante când plecăm în vacanță?

 

Poate că ai decis să pleci pentru o săptămână în vacanță sau chiar mai multe departe de rutină. Bon voyage! Dacă ai plante acasă însă, oricum nu poți uita de ele. În absența vecinilor sau unui „plant sitter” care să aibă grijă de prietenii tăi verzi în timpul concediului, venim în întâmpinare cu câteva trucuri la îndemână, astfel încât plantele tale să nu-ți simtă lipsa.

 
 

1. Lasă suculentele pe cont propriu

Plantele suculente, așa cum sunt cactușii, Echeveria sau snake plant, nu au nevoie să fie răsfățate cât ești departe. Un mare motiv pentru care le iubim! Pot să reziste săptămâni bune fără apă. Tot ce trebuie să faci este să le uzi bine înainte de a pleca. Suculentele chiar sunt o alegere bună dacă călătorești des.

 
 

2. Grupează plantele

Gruparea plantelor este cel mai simplu mod prin care putem controla fluxul de aer și temperatura lor când suntem plecați. Pune mai multe plante la un loc și ai grijă să le grupezi în funcție de necesitățile lor de apă. Păstrează împreună plantele tropicale, astfel încât să se poată hrăni reciproc din umiditatea și căldura lor. 

 
 
 
 

3. Păstrează umiditatea

Poți utiliza o tavă din metal lungă și largă, pe care o vei umple cu apă pe jumătate. Așază pe fundul său pietricele, prosoape sau cârpe din bumbac ca pământul să absoarbă atât cât are nevoie fiecare plantă. Așază mai multe plante în tavă, asemănătoare după necesități, în ghivece de dimensiuni medii, bine drenate. Acest lucru va ajuta la creșterea umidității. Dacă ai plante sensibile la udare excesivă, nu le pune direct în apă, ci umple o tavă cu pietricele, completeaz-o cu apă și pune planta deasupra pietricelelor, ca să nu se suprasolicite rădăcinile.

 
 

4. Optează pentru alternative de auto-udare

Pentru ghivecele mari poți improviza o instalație cu o sticlă de apă de 2 litri. Umple-o cu apă, găurește dopul în câteva locuri și înfinge sticla în pământ cu gura în jos. Astfel, apa se va absorbi treptat la rădăcini.

 
 

5. Ușurează-le greutatea

Înainte de a pleca, îndepărtează orice frunze uscate, inestetice sau pe cale de a se ofili. La fel și mugurii sau florile, care necesită de obicei udări mai frecvente pentru a-și menține starea.

 
 

6. Creează un efect de mini-seră temporar

Un truc pentru plantele mici iubitoare de umiditate este să le improvizezi o mini-seră. Mai întâi udă-le bine ca solul să fie umed, apoi acoperă-le cu o pungă de plastic transparentă. Suflă aerul în plastic până când punga se umflă în partea de sus. Așa ai creat practic un mini-sistem ecologic. Pentru că planta a fost udată, umezeala evaporată se va prinde în partea de sus a plasticului și apoi va „ploua” înapoi pe plantă. Poți folosi bețișoare pentru a ține punga în sus departe de frunze.

 
 
 
 

7. Îndepărtează plantele de la geam
Nu îți sugerăm să le muți într-un colț întunecat, ci doar cu câțiva metri înapoi de la fereastră, pentru a nu fotosinteza la fel de repede și să necesite mai puțină umiditate. Când revii din vacanță, întoarce-le la loc. Retrage pe cât posibil toate plantele din soare. Vor consuma mai puțină apa și pământul va rămâne hidratat pentru o perioada mai lungă.

8. Renunță temporar la îngrășământ

Dacă folosești ocazional îngrășăminte pentru plante, îți recomandăm să nu fertilizezi plantele în săptămânile anterioare plecării. Vei dori ca plantele tale să crească cât mai încet posibil în timpul concediului, ceea ce le va ajuta să conserve energia și apa.

9. Baia – refugiu perfect pentru ferigi și air plants

Mută plantele iubitoare de umiditate în camera de baie (cu condiția să fie o fereastră care primește puțină lumină naturală) sau într-o altă cameră mică și grupează-le. Cu cât camera este mai mică, cu atât plantelor le este mai ușor să-și mențină umiditatea.

 
 
 
 

Tot ce ne dorim este ca plantele tale să se mențină sănătoase și sperăm că aceste sfaturi ușor de pus în practică să-ți prindă bine.

Din 2017, aducem natura în case și oficii. Pentru orice întrebări, suntem la dispoziția ta atât online, cât și la Orangeria de pe strada M. Kogălniceanu, 54.

Din dragoste pentru plante,
Floral Soul