Cei mai comuni dăunători de plante și cum scăpăm de ei
Când o plantă arată mai puțin sănătos, cel mai des e rezultatul unei îngrijiri nepotrivite, fie prea multă ori prea puțină apă, lumină, căldură sau îngrășământ. Cu toate acestea, în multe cazuri, poate fi vorba despre o infestare cu dăunători. Să știi să-i identifici pe cei mai comuni e primul pas în a scăpa rapid de ei. La fel de important este să să verificăm zilnic plantele înainte ca infestarea să ne scape de sub control.
În acest articol, îți vom povesti care sunt cei mai comuni dăunători, ce poți face pentru a preveni apariția lor și ce metode naturale pot fi puse-n aplicare dacă te confrunți cu o infestare.

CÂTEVA METODE DE PREVENIRE
#1. Oferă condițiile de creștere necesare pentru ca planta să crească sănătoasă și viguroasă. Plantele stresate sunt cele mai susceptibile la dăunători și, de regulă, primele afectate.
#2. Dacă observi o plantă infestată, izoleaz-o imediat de celelalte pentru a preveni alte infestări.
#3. Înainte de a cumpăra sau a aduce o plantă în interior, verifică întotdeauna planta și recipientul pentru semne lăsate de dăunători.
#4. O plantă care a fost afară pe timp de vară, în special așezată pe pământ, poate avea dăunători care s-au târât prin găurile de drenaj. Scoate planta din ghiveci și examinează solul.
#5. Verifică săptămânal plantele. Acordă o atenție deosebită părții inferioare a frunzelor unde cel mai des se găsesc dăunătorii.
PRINCIPALII DĂUNĂTORI AI PLANTELOR DE INTERIOR

Afidele
Afidele sug, de obicei, seva din noua creștere a plantelor moi, cum sunt vârfurile, florile, dar pot ataca orice parte a plantei. În mod normal, afidele sunt verzi, dar pot fi și negre, galbene sau gri și ajung în colonii mici. Pot fi văzute cu ușurință cu ochiul uman dacă privim cu atenție Se reproduc foarte rapid, încât o infestare poate acoperi planta în câteva zile. Afidele sunt insecte cu corp moale și pot fi eliminate destul de ușor printr-un duș puternic cu apă sau prin pulverizări repetate cu săpun insecticid.

Păduchii lânoși (Mealy bugs)
Dacă observi urme albicioase pe frunze, acestea pot fi indicii că păduchii lânoși sunt prezenți. Acestor păduchi, care parcă sunt făcuți din bumbac, le place să se fixeze pe tulpina plantei sugând seva. Pot fi îndepărtați cu bețișoare din bumbac. Cercetează meticulos fiecare frunză și tulpină. Dacă discutăm despre o infestare majoră, poți recurge la un duș puternic sau o soluție de alcool denaturat cu care ștergi planta pe fiecare frunză, ramură și tulpină. Inspectează, de asemenea, și locurile ascunse ale scoarței. Acești păduchi nu vor dispărea din prima, de aceea procedura trebuie reluată ori de câte ori e necesar.

Acarienii (Spider mites)
Acarienii (Spider Acarienii) nu sunt insecte, dar sunt mai strâns legate de păianjeni. Acești minusculi dăunători sunt greu de văzut cu ochiul liber, fiind foarte mici. Ei „ambalează” planta într-un material asemănător pânzei de păianjen și stau ascunși în locuri ferite, între tulpini sau pe spatele frunzelor. Se înmulțesc foarte repede, depunând ouă, astfel că în câteva zile pot infesta mai multe frunze, sau chiar plantele vecine. Dacă apar suspiciuni de infestare cu acești acarieni, izolează planta de celelalte plante, șterge frunzele și tulpinile constant, până când dispar.

Musculițe (Fungus gnats)
Adesea aceste musculițe pot fi văzute alergând sau zburând lângă sau deasupra plantei. Seamănă cu muștele de vin și locuiesc pe suprafața pământului din ghiveci. Sunt zburători slabi și sunt atrași de lumină. De obicei sunt cauzate de supra-udare. Solul umed este un teren de reproducere perfect pentru aceste mici muște mici care se reproduc în sol și se pot muta la plantele din apropiere. Poziționează la suprafața pământului din ghiveci pietricele decorative sau din argilă, pulverizați suprafața ghiveciului cu ulei de neem diluat. Dacă nu funcționează, va trebui ca planta să fie mutată într-un ghiveci cu pământ neinfestat.
METODE NON-CHIMICE DE COMBATERE A DĂUNĂTORILOR
Primul și cel mai important pas este să izolăm planta infestată până dăunătorul este înlăturat complet. Acest proces poate dura câteva săptămâni. Sunt câteva alternative naturale care pot fi folosite, în mod persistent sau combinate, pentru a oferi un control eficient al dăunătorilor.
#1. Infestările timpurii pot fi combătute prin culegerea manuală a dăunătorilor.
#2. Utilizează un tampon de bumbac înmuiat în alcool pentru a îndepărta insectele, cum ar fi afidele și păduchii lânoși.
#3. Pulverizarea unei plante cu apă va îndepărta mulți dăunători. Pulverizează toate suprafețele plantei în mod repetat.#4. Se poate pulveriza utilizând săpun insecticid pentru a elimina o infestare în stadiile incipiente. Din motiv că dăunătorii pot fi ascunși sau să se afle în stadiul de ou, este nevoie adesea de mai multe tratamente pentru a le elimina. Alte metode sunt dușul, scufundarea sau băile de săpun.
Nu este nimic mai descurajant decât un iubitor de plante să observe cum dăunătorii dau târcoale plantei preferate. Dacă metodele de control non-chimice eșuează și îți dorești mult ca planta să supraviețuiască, poți încerca un concentrat mai puternic. La Orangerie, avem soluții pentru a scăpa de infestări. Înainte de a procura orice pesticid, citește cu atenție instrucțiunile și precauțiile etichetei, apoi urmează-le cu atenție.
Pentru orice întrebări despre de infestări și dăunători, dar și despre plante la general, îți stăm la dispoziție atât online, cât și la Orangeria de pe strada M. Kogălniceanu, 54.
Din dragoste pentru plante
Floral Soul