Blog

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about what services you provide.

photo_2021-02-26_15-48-15

Ce aduce primăvara: cinci schimbări în rutina de îngrijire a plantelor și așteptări realiste

La fel ca noi oamenii, plantele sunt imperfecte. Anul acesta, vrem să îți setezi așteptări realiste de la plante. O frunză îngălbenită n-ar trebui să fie un motiv de dezamăgire. Acesta e o etapă naturală și normală a ciclului vieții unei plante.Ce zici să schimbăm perspectiva? Dacă vezi imperfecțiuni pe frunzele mai vechi ale unei plante, gândește-te că, pur și simplu, și-au îndeplinit datoria. E timpul să-și trimită armata de nutrienți către dezvoltarea unei frunze noi. Să credem că o plantă trebuie să arate mereu perfect și fiecare frunză să rămână întotdeauna verde, sunt așteptări nesănătoase și nerealiste. Iar în timp ce ne concentrăm atenția pe vârfurile imperfecte ale unei frunze, am putea omite faptul că Monstera a dezvoltat fructe! 

Fruct de Monstera

Dacă plantele de apartament ar putea căsca și și-ar întinde brațele, atunci ar privi somnoroase în jur ca un urs care iese din hibernare la sfârșit de februarie. Plantele observă că zilele se prelungesc și asta le face să știe că e timpul să iasă din repaus. În timpul iernii, curenții de aer rece, căldura puternică de la calorifer și iluminatul necorespunzător le slăbesc. Pentru că le iubești și îți pasă de micile lor ecosisteme, iată câteva lucruri utile pe care le poți face pentru ele în această primăvară:

  1. Curățenie de primăvară: șterge praful și curăță frunzele.

Vei fi uimit(ă) de cât de murdare devin frunzele peste iarnă. Trece cu o cârpă umedă peste ambele părți ale frunzelor. Așa vei crește capacitatea lor de fotosinteză și bună respirație. Bucură-te de noul aspect luxuriant.

  1. Ciupește-le!

Nu-ți fie frică să mai stresezi planta din când în când, adică să-i rupi frunzele uscate. Așa îi stârnești metabolismul și o ajuți să își folosească energia pentru frunze noi și sănătoase. Cu niște foarfece bune sau prin îndepărtare manuală, simte-te liber(ă) să tai frunzele nefericite și îngălbenite. Dacă frunzele late sunt în mare parte galbene sau maronii, poți tăia întreaga frunză, iar dacă doar marginile sunt uscate, taie atent în jurul lor. Acum, aruncă o privire solului și îndepărtează orice frunză moartă din ghiveci – acest lucru va preveni mucegaiul sau dăunătorii. 

  1. Crește consumul de apă și reglează lumina.

Nevoia de udare crește primăvara. Acest lucru nu înseamnă că plantele au nevoie de mai multă apă în fiecare zi, ci doar că ședințele obișnuite de udare vor fi mai frecvente. Pe măsură ce lumina soarelui începe să se strecoare înapoi în casele noastre (ura!), e posibil ca lumina dimineții să nu mai ajungă la plante sau să primească prea multă lumină în timpul zilei. Ia-ți câteva zile pentru a observa cum se schimbă lumina și poziționează-le în consecință.

  1. Da, le poți transplanta!

Dacă unele plante și-au depășit ghivecele, primăvara este momentul să le transplantezi, de altfel s-ar putea revolta. Cele mai importante semne că e nevoie de transplantare: planta e în creștere; rădăcinile devin mari și ies prin găurile de drenaj, sparg ghiveciul sau ies la suprafața solului; niciodată nu ai schimbat solul plantei până acum; pământul nu a mai fost schimbat de peste 2 ani; planta e vizibil afectată și slăbită. Odată cu schimbarea ghiveciului și înlocuirea cu pământ proaspăt, planta va fi pregătită pentru noile sale zile de glorie.

  1. Mărește colecția de plante.

Acest sfat se explică de la sine: vine primăvara, răsfață-te! Vezi ce plante noi avem în catalogul Floral Soul.

Pentru orice întrebări legate de plante, scrie-ne, vizitează-ne, telefonează-ne. Suntem aici să te îndrumăm în universul plantelor. Stăm la dispoziția ta cu servicii de înverzire, sfaturi de îngrijire și opțiunea de livrare a plantelor la domiciliu. Suntem online și la Orangeria de pe strada M. Kogălniceanu 54, unde găzduim toate plantele.

Din dragoste pentru plante,

Floral Soul